Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A murit Fidel Castro, părintele revoluției cubaneze

castro.jpg

Serbarea semicentenarului revolutiei cubaneze, 1 ianuarie 2009 la Santiago de Cuba
Serbarea semicentenarului revolutiei cubaneze, 1 ianuarie 2009 la Santiago de Cuba
Sursa imaginii: 
Sven Creutzmann/Mambo photo/Getty Images

Fidel Castro, părintele revoluției cubaneze, a murit. În vârstă de 90 de ani, “el comandante” cum era numit fostul líder de la Havana, era bolnav de multă vreme și demisionase din postul de președinte în 2006.

“Il líder máximo” preluase conducerea Cubei, prin forța armelor, pe 8 ianuarie 1959. Inamic al SUA, marxist-leninistul Fidel Castro a cunoscut 11 președinți americani, de la Eisenhower la Obama.

Trupul neînsuflețit al liderului cubanez “va fi incinerat” a precizat fratele lui Fidel, Raul Castro, căruia îi transferase puterea în urmă cu zece ani.

Fidel Alejandro Castro Ruz, născut pe 13 august 1926 în oraşul cubanez Birán, a preluat puterea în Cuba în anul 1959, menţinându-se în fruntea Administraţiei de la Havana timp de 49 de ani, profitând de charismă pentru a impune un regim socialist considerat autoritarist. Fidel Castro a fost unul dintre personajele-cheie ale Războiului Rece, remarcând-se prin antagonismul puternic faţă de Statele Unite, prin colaborarea cu Rusia şi prin influenţarea mişcărilor politice marxiste din America Latină şi din Africa.

Transformând Cuba dintr-un spaţiu al americanilor bogaţi într-un simbol de rezistenţă faţă de Washington, Fidel Castro a rezistat la putere pe durata mandatelor a nouă preşedinţi americani.

Fidel Castro a reuşit să blocheze complotul CIA numit ”Golful Porcilor” în anul 1961, evitând şi numeroase tentative de asasinat.

Alianţa lui cu Moscova a generat Criza Rachetelor în anul 1962, o perioadă de tensiuni intense cu Statele Unite timp de 13 zile care aproape a generat un război nuclear.

Din cauza deteriorării stării de sănătate, Fidel Castro i-a cedat puterea fratelui său, Raul Castro, în mod provizoriu în 2006, apoi definitiv în 2008.

Raul Castro a introdus o serie de reforme specifice economiei de piaţă şi a acceptat normalizarea relaţiilor cu Statele Unite, după zeci de ani de ostilităţi.