Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniela Gîtman: «Beneficiem în ţările africane de un capital de simpatie pe care trebuie să-l folosim mai bine»

img-20161125-wa0002.jpg

Daniela Gîtman, secretara de stat pentru afaceri globale, împreunà cu Vasile Damian, Antananarivo 25 noiembrie 2016
Daniela Gîtman, secretara de stat pentru afaceri globale, împreunà cu Vasile Damian, Antananarivo 25 noiembrie 2016

La Antananarivo, capitala Madagascar, a început al 16-lea sommet al Francofoniei. In pregàtirea reuniunii la nivel de şefi de state şi de guverne, s-a derulat Conferinţa ministerială a Francofoniei, ocazie cu care România a fost desemnată vice-preşedintă a acestei instanţe. Delegaţia României în Madagascar este condusă de secretara de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman.

Daniela Gîtman:

“Statul malgaş o fost o gazdă superbă şi în plus a colaborat excelent cu conducerea Organizaţiei internaţionale a Francofoniei. Este al doilea sommet din Oceanul indian, primul fiind cel din 1993 din Maurice.

Suntem mândrii că am fost desemnaţi vice-preşedinte ai Conferinţei ministeriale a Francofoniei, cu sprijinul şi la propunerea Madagascarului. România a avut deci o funcţie importante la această ministerial.”

Vasile Damian:

Tema acestui sommet este “creştere împărtăşită şi dezvoltare responsabilă”. Cum s-a înscris România în această emática?

Daniela Gîtman:

“Sunt câteva segmente ale acestei teme care încearcă să dezbată tot ce s-a hotărât la sommet-ul de la Dakar din 2012. S-a intrat într-o nouă etapă de implementare şi de aplicare a strategiilor care au fost adoptate în trecut. Primul segment, cel mai important din punctul meu de vedere, este cel al discuţiilor politice şi de securitate din zona spaţiului francofon. Aici la Antananarivo s-a discutat foarte mult despre actualele dezvoltări politice din ţările africane. Fiecare stat francofon şi-a exprimat susţinerea pentru dezvoltarea lor democratică şi procesul de transformare. Au fost discuţii ample despre tot ce înseamnă conflictele din spaţiului african, situaţiile mai dificile din unele state şi modul în care OIF poate interveni însprijinul guvernelor democratice din aceste ţări”.

“Al doilea segment de importanţă se referă la dezvoltarea economică a regiunii. Aici România este foarte atent implicată pentru că avem câteva proiecte foarte importante pe care le promovăm”.

Vasile Damian:

Ce proiecte concrete aţi propus sau abordat ?

Daniela Gîtman:

« Noi am propus două proiecte foarte importante pentru România pe care urmează să le materializăm în anii viitori. Primul se referă la organizarea unui forum al femeilor francofone în antreprenoriat care va avea loc în prima parte a anului 2017. Acest proiect a fost déjà discutat cu Michaëlle Jean, secretara generală a Francofoniei, în luna mai când a fost la Bucureşti şi a fost agreat de preşedintele României, Klaus Iohannis ».

« Cel de-al doilea proiect pe care l-am prezentat se referă la organizarea unui forum economic pentru Europa centrală şi de est cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la aderarea României la OIF care va avea loc în 2018 ».

« Pe parte economică, aş mai menţiona înfiinţarea Agenţiei malgaşe de dezvoltare economică şi promovare a întreprinderilor, care a avut loc cu sprijin francofon la acest sommet de la Antananarivo. România a avut déjà o întâlnire cu preşedintele acestei agenţii urmând, sperăm noi, să se dezvolte o colaborare fructoasă între agenţia malgaşă şi recent creata noastră agenţie, Invest Romania ».

Vasile Damian:

V-aţi întâlniti aici şi cu românii care trăiesc în Madagascar şi cu malgaşii care vorbesc limba română…

Daniela Gîtman:

“A fost o întâlnire absolut emoţionantă. O fost o întâlnire “de inimă”, am văzut şi vorbit cu circa 60 de foşti studenţi malgaşi din România anilor ‘70-‘80. Este incredibil cât de mult au păstrat din tradiţiile, cultura şi tot ce au învăţat în România. Limba o vorbesc perfect cu toate că nu au practicat-o şi nici nu s-au mai întors în România în acest răstimp. Insă, cei mai mulţi dintre ei au ajuns în poziţii superioare, de responsabilitate în statul malgaş. Au fost generali de armată, şefi de stat major, preşedintele Camerei deputaţilor din Madagascar, preşedinţi de agenţii de electricitate, ingineri, farmacişti, absolvenţi de studii economice, şamd ».

« După ce-am vorbit cu ei şi i-am invitat să revină în România ca să descopere o ţară care între timp s-a schimbat foarte mult, cea mai frumoasă supriză pe care mi-au făcut-o a fost aceea că au început să cânte colinde românesţi pe care le auziseră în urmă cu 30 de ani. Stiau totul : cuvintele, texte, versurile ! A fost deci o întâlnire extradordinar de emoţionantă şi total neaşteptată ».

« Cu aşa un capital uman aici, cu aceşti malgaşi care iubesc şi cunosc România, avem o bază pentru a construi o relaţie strânsă. Beneficiem în ţările africane de un capital de simpatie pe care trebuie să încercăm să-l folosim mai bine. Ani de-a rândul am fost concentraţi pe revenirea noastră în familia europeană şi am neglijat un pic spaţiile în care obişnuiam să fim o prezenţă apreciată şi activă. Acest capital de simpatie începe încet-încet să se erodeze dacă nu ştim să-l punem la treabă şi să-l folosim la relansarea acestor relaţii bilaterale. Cred că acum, când există acest interes autentic de a lucra cu România, este momentul să facem ceva concret. Trebuie să capitalizăm pe percepţia României ca fiind o ţară prietenă cu care, în trecut, s-au făcut multe proiecte în comun care au fost apreciate”.

Vasile Damian:

In încheiere, spuneţi-ne ce înseamnă astăzi Francofonia pentru România ?

Daniela Gîtman:

« Francofonia este un instrument foarte util pentru a discuta despre foarte multe segmente care ne interesează pentru politica externă a României. Dincolo însă de această evaluare politică şi de promovare economică, ne interesează foarte mult situaţia tinerilor din spaţiul francofon. Aş spune chiar că această dimensiune a tinerilor, implicarea lor în dezvoltarea şi promovarea Francofoniei şi a intereselor noastre acolo, este cea mai mai importantă ».

« Ne interesează însă foarte mult şi promovarea femeilor în spaţiul francofon şi mai ales în ţările africane. Am prezentat dealtfel aici o serie de proiecte concrete în acest domeniu. Avem un larg spaţiu de manevră şi împreună putem face multe lucruri. Nu doar pentru protejarea femeilor în spaţiile dificile de conflict ci pur şi simplu punerea la dispoziţie a unor instrumente prin care ele pot demonstra că sunt la fel de puternice şi de pregătite ca orice bărbat din spaţiul francofon ».

 
Interviul cu Daniela Gîtman, secretara de stat pentru afaceri globale, cu ocazia sommet-ului Francofoniei de la Antananarivo, Madagascar