Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Identitatea nu se apără ridicând ziduri. Francofonia este o dorinţă de deschidere”-François Hollande la Antananarivo

6fpw_x1k.jpg_large_0.jpg

Sefii de stat reuniti pentru traditionala fotografie de familie în deschiderea celui de-al 16-lea sommet al Francofoniei, Antananarivo, Madagascar, 26 noiembrie 2016
Sefii de stat reuniti pentru traditionala fotografie de familie în deschiderea celui de-al 16-lea sommet al Francofoniei, Antananarivo, Madagascar, 26 noiembrie 2016
Sursa imaginii: 
TV5Monde

La Antananarivo, în Madagascar, s-a deschis al 16-lea sommet al Francofoniei, întâlnire la care România este reprezentatà de secretara de stat pentru afaceri globale Daniela Gîtman. In capitala malgaşă au venit circa 20 de şefi de stat şi de guvern, pe agenda discuţiilor figurând o serie de subiecte de interes comun precum menţinerea păcii sau combaterea terorismului.

Discursul de deschidere a fost rostit de preşedintele malgaş Hery Rajaonarimampianina. Au urmat liderii din Vietnam, Canada şi Senegal, această din urmă ţară fiind organizatoarea precedentului sommet al Francofoniei.

La Antananarivo a luat cuvântul şi François Hollande. Intr-un discurs foarte apreciat de gazde dar şi de restul participanţilor, el a insistat pe apărarea valorilor democratice şi pe o deschidere spre lume. “Identitatea nu se apără ridicând ziduri. Francofonia este o dorinţă de deschidere” a spus liderul francez. In continuarea intervenţiei sale, François Hollande a declarat că “prima prioritate a Francofoniei este să apere limba şi cultura. Franceza este ceeace ne reuneşte chiar dacă aici unii vorbesc şi araba, engleza, walof, armeneascaa, româna şi multe alte limbi. Revendicàm dreptul la diversitate, refuzăm uniformizarea, suntem pentru pluralitatea modurilor de exprimare a opiniilor, a credinţelor şi a convingerilor” mai estimea şeful statului francez de la tribuna sommet-ului de la Antananarivo.

Lucrările reuniunii din capitala Madagascar continuă până mâine după-amiază, tema centrală a discuţiilor fiind “creştere împărtăşită şi dezvoltare responsabilă”.

 
Deschiderea celui de-al 16-lea sommet al Francofoniei