Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce noutăţi vor fi anunţate la sommet-ul Francofoniei de la Antananarivo

20161127_094653.jpg

Centrul international de conferinte care gàzduieste al 16-lea sommet al Francofoniei, Madagascar
Centrul international de conferinte care gàzduieste al 16-lea sommet al Francofoniei, Madagascar
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Antananarivo, capitala Madagascar, continuă azi a doua şi ultima zi a lucrărilor celui de-al 16-lea sommet al francofoniei. In alocuţiunea sa de ieri, preşedintele Franţei François Hollande le-a propus participanţilor să creeze o reţea francofonă contra radicalizării islamiste. Astăzi sunt aşteptate o serie de anunţuri privind viitoarele state invitate să adere la OIF, Organizaţia internaţională a francofoniei.

Familia francofonă va număra astăzi seară patru noi membrii. In primul rând, regiunea canadiană Ontario, acceptată ca membru observator. Celelalte trei candidate invitate să adere la OIF – Organizaţia internaţională a francofoniei, sunt Corea de sud, Argentina şi Noua-Caledonie. In schimb, aşa cum era previzibil, candidatura Arabiei saudite a fost amânată. Oficial, pe motiv că dosarul era incomplet. O nouă discuţie pe această temă urmează să aibă loc peste doi ani.

Tot azi se va cunoaşte ţara-gazdă a viitorului sommet al Francofoniei din 2018. In fine, în încheierea reuniunii de la Antananarivo, participanţii vor semna o declaraţie comună.

Prima zi a dezbaterilor fusese oarecum eclipsată de anunţul morţii lui Fidel Castro. O altă ştire comentată pe larg aici ieri a fost absenţa lui Mohamed 6 de la lucrările Francofoniei. Asta cu toate că regele Maroculului este prezent în capitala malgaşă déjà de o săptămână.

Reamintim că potrivit ultimelor estimări, se consideră că circa 275 de milioane de persoane în lume ar fi francofone. OIF numără 54 de state membre, 23 de observatori şi 3 membrii zişi « asociaţi ».

 
Ce noutăţi vor fi anunţate la sommet-ul Francofoniei de la Antananarivo