Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armenia, gazda viitorului sommet al Francofoniei din 2018

foto_familie.jpg

Fotografia de familie a celui de-al 16-lea sommet al francofoniei de la Antananarivo, capitala Madagascar
Fotografia de familie a celui de-al 16-lea sommet al francofoniei de la Antananarivo, capitala Madagascar
Sursa imaginii: 
francophonieantananarivo-2016.mg

La Antananarive, capitala Madagascar, s-a încheiat al 16-la sommet al Francofoniei. Un sommet la care nu au participat decât 20 de şefi de stat sau de guvern, o cifră mult sub cele înregistrate de obicei la astfel de reuniuni. Delegaţia României a fost condusă de Daniela Gîtman, secretarà de stat pentru afaceri globale. In încheierea reuniunii din capitala malgaşă, participanţii au semnat o declaraţie comuna – zisă de la Antananarivo - şi au anunţat cine va găzdui viitoarele ediţii.

“Armenia va găzdui sommet-ul următor, cel din 2018, iar Tunisia pe cel din 2020.” Anunţul a fost făcut în încheierea lucrărilor de la Antananarivo de Michaëlle Jean, secretara generală a Francofoniei. De asemenea, familia francofonă s-a extins la 4 noi state sau regiuni: Coreea de sud, Argentina şi regiunea canadiană Ontario au devenit observatori în sânul OIF – Organizaţia internaţională a francofoniei – în timp ce Noua Caledonie, spijinită de Franţa, a căpătat statutul de membru asociat. Cererea de aderare a Arabiei saudite a fost însă amânată, dosarul fiind considerat incomplet. Astfel, Francofonia numără actualmente 84 de state şi regiuni de pe 5 continente. In total, peste 284 de milioane de oameni din lume sunt consideraţi francofoni.

La Antananarivo, participanţii au adoptat 13 rezoluţii consacrate de exemplu combaterii terorismului, prevenirii radicalizării islamiste, educaţiei tinerilor, dezvoltării durabile, promovării lingvistice sau egalităţii femei-bărbaţi.

De notat că pentru prima dată în istoria sommet-urilor francofoniei, preşedintele Franţei nu a luat cuvântul în încheierea reuniunii la vârf, François Hollande fiind déjà în drum spre Paris la aceea oră. Secretarul de stat francez însărcinat cu francofonia, André Vallini, a fost astfel reprezentantul Franţei la finele lucrărilor din capitala malgaşă.

 
Armenia, gazda viitorului sommet al Francofoniei din 2018