Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stînga în căutarea omului providenţial pentru prezidenţialele din 2017

valls_hollande_reunion_conseil_ministres_0.jpg

Manuel Valls si Fraçois Hollande
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

După desemnarea lui François Fillon în calitate de candidat unic al dreptei la prezidenţialele de anul viitor, este acum rîndul stîngii franceze să-şi clarifice strategia, cu acest suspans însă: va intra sau nu va intra actualul preşedinte în cursa pentru un nou mandat? O decizie a sa este aşteptată cît de curînd, poate chiar săptămîna aceasta, pe un fond de nerăbdare accelerată în propria sa trabără.

Iar omul care pare cel mai nerăbdător în acest moment este actualul prim ministru Manuel Valls. Din fidelitate faţă de preşedinte, el a declarat deseori că nu se participa la primarele stîngii dacă François Hollande îşi prezintă candidatura. O bună parte a socialiştilor încep însă să fie convinşi că singurul om care l-ar putea înfrunta şi chiar învinge pe François Fillon este Manuel Valls. Nici fostul ministru al economiei, Emmanuel Macron, nici alte personalităţi, oarecum mai la stînga, cum ar fi Arnaud Montebourg, nu sunt creditaţi cu şanse reale.

Data limită de depunere a candidaturilor pentru primarele stîngii este 15 decembrie, iar Manuel Valls s-a declarat gata să răspundă la apel dacă "interesele partidului o cer", ca să parafrazăm un mare dramaturg român. Intr-un registru şi mai dramatic, Manuel Valls a dat de înţeles că ar putea chiar să se prezinte contra lui François Hollande, ceea ce ar fi o noutate absolută.

Aflat în deplasare în Madacascar pentru summit-ul Francofoniei, François Hollande s-a arătat imperturbabil în aceste ultime 48 de ore. Unii comentatori afirmă că de fapt François Hollande este un veritabil “animal politic” care nu renunţă niciodată la proiectele sale. Chiar dacă cota sa de popularitate este scăzută, el ştie că sondajele se pot păcăli şi că de fapt “legitimitatea” contează într-o cursă electorală.

Agenţia France Presse consideră că Manuel Valls, prin multiplicarea interviurilor pe care le dă în ultimul timp, exercită o anumită presiune asupra preşedintelui, pentru a-şi clarifica poziţia. Mai ales că timpul este de fapt destul de scurt, primarele socialiştilor vor avea loc anul viitor pe 22 şi pe 29 ianuarie.