Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moment de cotitură a războiului la Alep

2012-08-08t182906z_693409309_gm2e88906ti01_rtrmadp_3_syria-crisis_0.jpg

Peisaj dupa batalie la Alep
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Siria, la Alep, trupele regimului de la Damasc au înaintat în cîteva cartiere controlate pînă acum de rebeli iar observatorii cred că asistăm la un moment de cotitură al războiului. Este semnalat un exod important al populaţiei care pînă acum a fost prizoniera unui război de poziţii în oraşul divizat.

De două săptămîni regimul de la Damasc, sprijinit de aviaţia rusă, a efectuat bombardamente de o intensitate fără precedent asupra cartierelor din estul oraşului, relatează Agenţia France Presse. Pentru prima dată din 2012 încoace, de cînd la Alep se înfruntă rebelii şi trupele guvernamentale, acestea din urmă par să fi reuşit o ofensivă importantă. Exodul cîtorva mii de locuitori, între patru şi cinci mii, pare să fie dovada că liniile de apărare ale rebelilor au fost străpunse.

Din punctul de vedere al autorităţilor de la Damasc, în prezent armata “curăţă de terorişti” cartierele din partea estică a oraşului. Din punctul de vedere al rebelilor, revoluţia este pe care de a fi anihilată iar aviaţia rusă şi siriană distrug metodic una după alta toate zonele rebele.

Comunitatea internaţională rămîne încă o dată neputincioasă în faţa acestor violenţe, incapabilă să găsească o soluţie pentru oprirea luptelor şi redeschiderea negocierilor. Iar momentul de tranziţie de la Casa Albă nu poate decît să le fie favorabil preşdintelui rus Vladimir Putin şi preşedintelui sirian Bachar al-Assad. Războiul din Siria a devenit în ultimii ani din ce în ce mai complicat şi complex, iar opinia publică este dezorientată. Nimeni nu mai ştie de fapt cu precizie în Occident unde se află binele sau răul, care forţe merită să fie sprijinite sau nu.

Iar iniţiativa ruşilor, care de la bun început s-au declarat pragmatici şi decişi să lichideze jihadismul sprijinîndu-se pe ceea ce a mai rămas funcţional din statul sirian, beficiază de înţelegerea şi chiar de aprecierea unor lideri occidentali. Noul preşedinte american Donald Trump este de această părere, iar în Franţa actualul candidat unic al dreptei la prezidenţiale, François Fillon.