
Special Paris
François Fillon: “Franţa nu suportă să fie declasată”
2016-11-27t203344z_370290393_lr1ecbr1l3yob_rtrmadp_3_france-election-fillon_0.jpg

Duminică seară, Alain Juppé avea aproape lacrimi în ochi cînd şi-a recunoscut înfrîngerea în faţa lui François Fillon. Si avea motive să fie decepţionat: François Fillon a obţinut peste 66 la sută din voturi, ceea ce înseamnă o opţiune categorică şi fără apel a celor patru milioane trei sute de mii de francezi care s-au deplasat la urne. Altfel spus, aceşti alegători consideră că François Fillon este singurul în măsură astăzi să preia cîrma dreptei şi a centrului, în timp ce lui Alain Juppé, în ciuda respectului pe care i-l poartă francezii, i se spune că visul său de a-şi încheia cariera politică la Elysée s-a spulberat definitiv.
Incepe însă să ia contur visul lui François Fillon, care a declarat următoarele, imediat după anunţarea rezultatelor:
“Victoria îmi revine şi este o victorie de fond construită pe convingeri. De trei ani parcurg ţara prezentîndu-mi proiectul şi valorile şi ascultîndu-i pe francezi. Incetul cu încetul am simţit cum creşte acest val care a spulberat toate scenariile scrise dinainte. Demersul meu a fost înţeles. Franţa nu suportă să fie declasată, Franţa vrea adevărul, Franţa vrea fapte.”
Sunt cuvintele lui François Fillon al cărui program este acum decorticat şi analizat pe toate feţele, atît în tabăra stîngii cît şi de către Frontul Naţional. Cotidianul Le Monde vede în propunerile lui François Fillon o “revoluţie conservatoare”. El este considerat ca fiind un liberal conservator apropiat de catolici, ceva mai suveranist decît Alain Juppé. Temele cu care şi-a cîştigat adeziunea electoratului de dreapta sunt familia, identitatea şi liberalismul. Există de asemenea percepţia că programul candidatului unic al dreptei va atrage numeroase voturi din zona extremei drepte. De unde atacurile furibunde, aproape mai violente decît cele ale stîngii, lansate de Frontul Naţional împotriva lui François Fillon. Programul său este considerat de frontişti drept o veritabilă "mascaradă", un act de supunere totală faţă de Uniunea Europeană şi o tentativă fără precedent de "lichidare a avantajelor sociale".
Extrema dreaptă se vede în mod evident concurată de François Fillon pe mai multe planuri, inclusiv securitar. Fostul premier este, printre altele, autorul unei cărţi intitulată "Să înfrîngem totalitarismul islamic" în care arată clar că nu aderă la viziunea multiculturalistă. Nu este exclus ca Alain Juppé să fi pierdut teren şi din această cauză, mai ales că gurile rele l-au acuzat de mai mult laxism faţă de islam. De altfel, Alain Juppé, în cursul dezbaterii faţă în faţă pe care a avut-o cu François Fillon, a ţinut să spună că toate aceste zvonuri sunt nişte calomnii, după cum calomnios i se pare şi faptul în oraşul Bordeaux, unde este primar, unii îi spun "Ali Juppé".
In zilele următoare peisajul politic francez va fi marcat însă de manevrele din tabăra stîngii. In ultimile zile în culise s-a vorbit despre grave disensiuni între preşedintele François Hollande şi premierul Manuel Valls, acesta din urmă fiind îndemnat de o bună parte a socialiştilor să se arunce în bătălia pentru prezidenţiale. Marea întrebare este însă dacă François Hollande o va face sau nu, şi suspansul politic în prezent emană din decizia sa, pe care toată stînga o aşteaptă în vederea unei clarificări strategice.