Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tunisia în căutare de investitori

tunisiechahedparlementgouvernement_0.jpg

Parlamentul tunisian a adoptat o serie de legi favorabile investitorilor
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Tunisia, singura ţară în care “primăvara arabă” de acum 6 ani a adus speranţa democraţiei găzduieşte marţi 29 şi miercuri 30 noiembrie o reuniune internaţională pentru atragerea investiţiilor. In jur de 2000 de participanţi sunt aşteptaţi, din 40 de ţări. Franţa este reprezentată de primul ministru Manuel Valls.

S-ar putea spune că în ultimii şase ani democraţia, cel puţin la nivelul adoptării unor principii şi legi, a mers mai bine şi mai repede în Tunisia decît economia. Potrivit unui comentator al Agenţiei France Presse, Tunisia se află în "stare de urgenţă economică", pe fondul unui şomaj de masă şi al unui deficit bugetar care se agravează. După alungarea de la putere a lui Ben Ali, Tunisia a pierdut din atractivitatea ei economică, iar anul trecut a fost unul de coşmar cu trei atentate jihadiste care au provocat moartea a 72 de persoane. Autorităţile tunisiene consideră însă că securitatea este în prezent "stabilizată" şi anunţă  numeroase avantaje pentru investitori, începînd cu simplificarea arsenalului administrativ. In prezent 3500 de intreprinderi străine sunt implantate în Tunisia, iar Uniunea Europeană a promis Tunisiei un ajutor financiar de trei sute de milioane de euro pentru anul viitor.

Potrivit cotidianului Le Figaro, Tunisia a devenit însă şi un teren prosper pentru mişcările salafiste şi jihadiste finanţate cu bani din ţările Golfului. Cu respectivele sume de bani mai ales tineretul este atras în mişcarea salafistă şi jihadistă. De altfel Tunisia este ţara din care au plecat cei mai mulţi tineri pentru a lupta de partea jihadiştilor în Siria şi în Irak, în jur de 5 500. Sub acoperirea aşa-ziselor asociaţii caritative, Fraţii musulmani finanţaţi de Qatar şi curentul wahhabit finanţat de Arabia saudită recrutează masiv un tineret frustrat.

Potrivit unor surse tunisiene, tinerilor li se oferă între 2800 şi 9400 de euro ca să se înroleze în rîndurile jihadiştilor. De unde vin aceşti bani, se întreabă comentatorii şi responsabilii tunisieni, cu privirile îndreptate spre Golful Persic şi spre ţări cu care Occidentul întreţine de fapt relaţii excelente şi care sunt parteneri economici importanţi de multă vreme.