
Special Paris
Tunisia în căutare de investitori
tunisiechahedparlementgouvernement_0.jpg

S-ar putea spune că în ultimii şase ani democraţia, cel puţin la nivelul adoptării unor principii şi legi, a mers mai bine şi mai repede în Tunisia decît economia. Potrivit unui comentator al Agenţiei France Presse, Tunisia se află în "stare de urgenţă economică", pe fondul unui şomaj de masă şi al unui deficit bugetar care se agravează. După alungarea de la putere a lui Ben Ali, Tunisia a pierdut din atractivitatea ei economică, iar anul trecut a fost unul de coşmar cu trei atentate jihadiste care au provocat moartea a 72 de persoane. Autorităţile tunisiene consideră însă că securitatea este în prezent "stabilizată" şi anunţă numeroase avantaje pentru investitori, începînd cu simplificarea arsenalului administrativ. In prezent 3500 de intreprinderi străine sunt implantate în Tunisia, iar Uniunea Europeană a promis Tunisiei un ajutor financiar de trei sute de milioane de euro pentru anul viitor.
Potrivit cotidianului Le Figaro, Tunisia a devenit însă şi un teren prosper pentru mişcările salafiste şi jihadiste finanţate cu bani din ţările Golfului. Cu respectivele sume de bani mai ales tineretul este atras în mişcarea salafistă şi jihadistă. De altfel Tunisia este ţara din care au plecat cei mai mulţi tineri pentru a lupta de partea jihadiştilor în Siria şi în Irak, în jur de 5 500. Sub acoperirea aşa-ziselor asociaţii caritative, Fraţii musulmani finanţaţi de Qatar şi curentul wahhabit finanţat de Arabia saudită recrutează masiv un tineret frustrat.
Potrivit unor surse tunisiene, tinerilor li se oferă între 2800 şi 9400 de euro ca să se înroleze în rîndurile jihadiştilor. De unde vin aceşti bani, se întreabă comentatorii şi responsabilii tunisieni, cu privirile îndreptate spre Golful Persic şi spre ţări cu care Occidentul întreţine de fapt relaţii excelente şi care sunt parteneri economici importanţi de multă vreme.