Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sarcofag gigantic construit de francezi la Cernobîl

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

La Cernobîl a fost inaugurat marţi 29 noiembrie un sarcofag gigantic construit de firme franceze şi destinat să izoleze total reactorul nuclear numărul patru care a explodat în urmă cu 30 ani. Construcţia a costat un miliard şi jumătate de euro, este destinată să reziste timp de o sută de ani şi va permite acum demontarea recatorului accidentat.

Două firme franceze, BTP Vinci şi Bouygues se pot lăuda cu această performanţă tehnică. Sarcofagul cu osatură metalică este un fel de semicilindru gigantic care ar putea acoperi un vast stadion de fotbal, cum este cel al Franţei de la Saint-Denis din nordul Parisului. Sarcofagul cîntăreşte, împreună cu echipamentele adiacente, 36 000 de tone. Inălţimea sa este de 108 metri, deci a unui bloc de 30 de etaje, lungimea de 162 de metri şi lăţimea de 257 de metri.

Dimensiuni gigantice, de altfel imaginile edificiului sunt impresionante. El este conceput să reziste şi la temperaturi extreme, minus 43 de grade şi plus 45 de grade, să nu se clintească din loc în caz de ciclon de gradul trei şi să nu se fisureze în caz de cutremur de gradul 6 pe scara Mercalli (care numără 12 trepte).

După explozia reactorului nuclear numărul patru, pe data de 26 aprilie 1986, care a fost şi cel mai grav accident nuclear din istoria umanităţii, sovieticii au construit de urgenţă, în numai şase luni, un prim sarcofag destinat să stopeze emanaţiile radioactive. La acea oră în jur de 600 000 de "lichidatori" au lucrat, uneori fără nici o protecţie şi plătind apoi cu viaţa, timp de patru ani pentru izolarea reactorului şi curăţarea zonei.

In noile condiţii, odată devenit operaţional noul sarcofag, vor putea fi continuate operaţiunile de "lichidare" a monstrului radioactiv, printre altele tratarea unui imense cantităţi de magmă radioactivă, cam 200 de tone, rămasă sub primul sarcofag. Materia radioactivă recuperată va trebuie apoi transportată în zone securizate, ceea ce presupune noi investiţii.

Inginerii francezi care au conceput sarcofagul afirmă că acesta este cea mai mare structură terestră mobilă construită vreodată. Finanţarea şantierului a fost făcută în cea mai mare parte de ţările europene şi de Banca europeană de reconstrucţie şi dezvoltare. Construcţia a început în 2007 şi a costat practic de trei ori mai mult decît estimările iniţiale. Acum este rîndul Ucrainei să finanţeze dezmembrarea totală a reactorului, operaţiune care va fi eşalonată pe o sută de ani.

Marea problemă a centralelor nucleare este că sunt mai uşor de construit decît de dezmembrat şi de "lichidat" în caz de accident. Greu de spus dacă acest teribil accident de la Cernobîl a însemnat şi o lecţie pentru umanitate. In prezent se construiesc mai multe centrale nucleare decît oricînd. Parcul mondial de reactoare nucleare este de aproximativ 440, Statele Unite şi Franţa situîndu-se pe primul şi respectiv pe locul al doilea în lume la capitolul producţiei de energie nucleară.