
Special Paris
80 % din romi sunt expuși riscului de sărăcie, conform unui nou sondaj
image_fra.jpg

"Incapacitatea noastră evidentă în Europa de a respecta drepturile omului în privința comunităților rome este inacceptabilă. Nivelul de privare, marginalizare și discriminare a celei mai numeroase minorități din Europa reprezintă o încălcare gravă a legii și a politicii în UE și în statele sale membre”, afirmă directorul FRA Michael O’Flaherty. "Publicarea acestor concluzii oferă ocazia de a‑i stimula pe factorii de decizie să acționeze și de a direcționa resursele către remedierea acestei situații intolerabile”.
Al doilea sondaj al Uniunii Europene privind minoritățile și discriminarea arată că 80 % din romii intervievați sunt expuși riscului de sărăcie în comparație cu media UE de 17 %; 30 % trăiesc în gospodării în care nu există apă potabilă, iar 46 % nu au toaletă, duș sau baie în interior; 30 % din copiii romi trăiesc în gospodării în care un membru al familiei a mers la culcare flămând măcar o dată în ultima lună; 53 % din copiii romi de vârstă mică sunt înscriși în sistemul de educație a copiilor preșcolari, procentul reprezentând adesea mai puțin de jumătate din proporția copiilor de aceeași vârstă din populația generală în aceeași țară; doar 30 % din romii participanți la sondaj au un loc de muncă remunerat, față de media UE de 70 %; 41 % din romi consideră că au fost discriminați în ultimii 5 ani în situații cotidiene, de exemplu în căutarea unui loc de muncă, la locul de muncă, în privința locuinței, sănătății și a educației.
Concluziile studiului arată că, în pofida eforturilor depuse, statele membre sunt încă departe de îndeplinirea majorității obiectivelor de integrare asumate, un element-cheie al cadrului UE din 2011 pentru strategiile naționale de integrare a romilor.
Raportul se bazează pe un sondaj în care s-au adunat informații din 9 state membre ale Uniunii Europene, din aproape 8 000 de interviuri directe cu romi. El face parte din al doilea sondaj al Uniunii Europene privind minoritățile și discriminarea, care a cules date despre experiențele legate de discriminarea și victimizarea imigranților și minorităților etnice, dar și despre venituri și condițiile de trai în toate cele 28 de state membre ale UE.