Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande renunţă să mai candideze la un nou mandat prezidenţial în 2017

hollande.jpg

Presedintele Frantei, François Hollande, anuntând la televiziune cà nu se prezintà pentru un nou mandat în 2017, 1 decembrie 2016
Presedintele Frantei, François Hollande, anuntând la televiziune cà nu se prezintà pentru un nou mandat în 2017, 1 decembrie 2016
Sursa imaginii: 
Elysée

Seism politic în Franţa! Intr-o alocuţiune televizată în direct de la Palatul Elysée, François Hollande a anunţat că nu va fi candidat la un al doilea mandat prezidenţial. O premieră în a 5-a Republică franceză.

Cu o voce gravă, vizibil emoţionat, François Hollande şi-a surprins compatrioţii anunţând joi seara în direct de la Palatul Elysée, în cadrul unei intervenţii-surpriză, că nu va candida anul viitor la un nou mandat prezidenţial. După ce a făcut bilanţul mandatului său timp de zece minute, preşedintele în exerciţiu încă 5 luni de zile a declarat că se va concentra, se va devota până la sfârşit misiunii sale de preşedinte pe care i-au dat-o francezii acum aproape 5 ani, în mai 2012.

Era exact ora 20h11 când suspansul a luat aşadar sfârşit după ce luni de zile şeful statului a întreţinut ambiguitatea. Calea este acum deschisă pentru Manuel Valls. Premierul francez a lăsat să se înţeleagă de mai multe zile că va candida la primarele socialiştilor din luna ianuarie. Valls, ca şi ceilalţi eventuali candidaţi socialişti, are acum răgaz până pe 15 decembrie ca să-şi declare oficial intenţiile. Unele pronosticuri afirmă că premierul şi-ar putea oficializa candidatura la Elysée sâmbătă.

Printre reacţiile la această "bombă" politică, s-o notăm mai întâi pe cea a lui François Fillon. Ex-premierul conservator, acum candidatul dreptei la prezidenţialele din 2017, a afirmat că "François Hollande a admis cu luciditate eşecul său, eşec patent care-i interzice să meargă mai departe". Pierre Moscovici, fost ministru socialist al Economiei, devenit comisar european la afaceri economice, a ţinut să salute decizia "dificilă şi emoţionantă" a preşedintelui. Emmanuel Macron şi el fost ministru al Economiei în mandatul lui Hollande şi candidat la prezidenţialele de anul viitor, a salutat "o decizie curajoasă". La extrema dreaptă a spectrului politic, vice-preşedintele Frontului naţional, Florian Philippot, a început déjà să-i atace pe Valls şi pe Macron. In fine, premierul Manuel Valls a estimat într-un comunicat că decizia preşedintelui de a nu mai solicita un al doilea mandat este o "alegere demnă de un om de stat".

De notat că renunţarea lui François Hollande de a candida la un nou mandat e o premieră în istoria celei de-a 5-a Republici franceze. Hollande pune astfel capăt tradiţiei preşedintelui-candidat, obicei care a marcat ultimele 6 decenii ale politicii franceze.                                                                        

 
François Hollande renunţă să mai candideze la un nou mandat prezidenţial în 2017