
Special Paris
Ce bilanţ lasă François Hollande?
hollande.jpg

In intervenţia sa de joi, François Hollande a reamintit principalele sale reuşite. Mai întâi, conturile publice care, spune el, se apropie de criteriile europene cu excepţia datoriei. Criterii ce vor fi însă atinse, eventual, de abia în 2017 când inţial data limită era 2013… Datoria ţării în schimb va depăşi 100% din PIB în 2018, anunţă OCDE - Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică. Conturile Securităţii sociale - asigurările de sănătate - sunt ele însă echilibrate. In fine, pe plan ecologic, Hollande a reamintit succesul acordului de la Paris obţinut anul trecut la COP21.
Pe plan economic, preşedintele socialist a reuşit să reducă taxele întreprinderilor, a impus aşa-zisul pact de responsabilitate şi reforma controversată a codului muncii în ciuda numeroaselor manifestaţii şi proteste ale aripii stânge a partidului său.
Pe plan extern, sub preşedinţia lui François Hollande armata franceză a intervenit sau mai intervine în Mali, în Irak şi în Siria.
Ce a regretat François Hollande în intervenţia sa de joi a fost polemica legată de propunerea de a retrage cetăţenia franceză autorilor de acte teroriste. Si, evident, faptul că nu a reuşit să diminueze rata şomajului cu toate că primele rezultate în acest sens încep să se facă simţite, cert cu întârziere. Reamintim că Hollande îşi condiţionase candidatura la un nou mandat de o scădere semnificativă a şomajului.
Ce-şi mai poate reproşa liderul de la Paris este o strategie de comunicare dezastroasă. Afacerea Leonarda, fetiţa romă din Kosovo, expulzată de Franţa în 2013 a fost început sfârşitului. Au apărut apoi revelaţiile privind viaţa privată a lui Hollande, fotografii nedemne de un preşedinte în presa de scandal, despărţirea sa de Valérie Trierweiller iar de curând o serie de confidenţe publicate într-o carte de dialoguri semnată de doi jurnalişti.
Tot atâtea gafe şi greşeli de comunicare ce explică lipsa de popularitate abisală pe care o înregistrează François Hollande. Ultimele cifre arată că locatarul de la Elysée nu beneficiază decât de 4% opinii favorabile, un record negativ, nu doar în Franţa. Cum spun colegii noştri de la RFI în limba franceză, "impopularitatea lui Hollande ar putea deveni caz de studiu".