Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In culisele războaielor secrete: metodele şi panoplia spionului perfect (GALERIE FOTO)

20161201_114833.jpg

Pistolul Luger de calibru 9mm, dotat cu silentios si destinat sà-l ucidà pe Hitler la Berghof în cadrul operatiunii Foxley.
Pistolul Luger de calibru 9mm, dotat cu silentios si destinat sà-l ucidà pe Hitler la Berghof în cadrul operatiunii Foxley.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Muzeul Armatei din Paris - găzduit de Hotelul Invalizilor - propune amatorilor de spionaj o interesantă expoziţie intitulată "Războaie secrete". Până la sfârşitul lui ianuarie 2017, vizitatorii pot admira arcanele lumii spionajului, mai vechi sau mai nou.

Sute de documente şi de obiecte pasionante care au marcat istoria spionajului sunt prezentate publicului. Expoziţia este întinsă în două uriaşe săli şi este divizată în mai multe secvenţe. Totul începe prin creearea, la sfârşitul secolului 19, a primelor servicii secrete permanente. Primul război mondial marchează o etapă importantă în dezvoltarea acestor servicii: se fac progrese tehnologice mari, apar primele reţele de spionaj dar şi cenzura, propaganda şi dezinformarea.

De ce există războaie secrete? Si cine le duce, cu ce mijloace? Cum se defineşte un agent secret, trecând peste fantasmele şi miturile perpetuate de cinematografie? Cum sunt recrutaţi şi formaţi aceşti agenţi? Cum se construieşte o legendă? In fine, de ce mijloace dispune agentul secret? Iată doar câteva din întrebările la care încearcă să răspundă diversele etape/capitole ale expoziţiei consacrate istoriei spionilor.

Hitler, Foxley şi SOE

Sunt prezentate astfel o replică excepţională a maşinii de cifrat "Enigma" dar şi un aparat foto miniaturizat, ascuns într-un pachet de ţigări. Obiectul a fost intens utilizat în timpul războiului rece. Tot din aceea epocă datează şi aşa-zisa umbrelă bulgărească, un adevărat ghid al Moscovei în care apar toate străzile şi locurile de obicei şterse de sovietici. Trusa "Effrac" e şi ea o piesă inedită, folosită în trecut pentru a deschide pe furiş scrisorile.

Majoritatea serviciilor de informaţii dispun de ateliere specializate pentru a produce materiale specifice. Personajul "Q" din filmele cu James Bond nu s-a născut din fantezia scriitorului Ian Fleming, acest gen de inventator de gadgeturi a existat. Astfel putem vedea într-o vitrină a expoziţiei pistolul Luger de 9 mm cu silenţios, special fabricat de britanici (SOE) în cadrul operaţiunii Foxley menită să-l ucidă pe Hitler la Berghof în 1944. O operaţiune abandonată în cele din urmă de Londra.

Colecta şi transmisia de informaţii

Lista celor 47 de agenţi sovietici în post la Paris, expulzaţi în urma afacerii Farewell, e şi ea prezentă în vitrinele de la Invalizi. Locotenent-colonelul KGB Vladimir Vetrov, devenit un agent al serviciului intern de informaţii francez, a permis serviciilor occidentale să cunoască mai bine metodele şi structura KGBului în anii '80, adică în plin război rece.

Colecta şi transmisia de informaţii este titlul unui alt "capitol" al expoziţiei consacrate spionilor. Putem vedea o serie de aparate de înregistrat, inclusiv un mini-Nagra, strămoşul aparatelor de reportaj cu care lucrăm noi azi, jurnaliştii radio. In fine, dacă operaţiunile clandestine şi subversive constituie mare parte a acţiunilor duse de serviciile secrete, acestea s-au ocupat şi de războaie de psihologice sau de propagandă. O serie de afişe, sovietice sau americane din timpul războiului rece, atestă imaginaţia responsabililor din aceea vreme.

In culisele războaielor secrete: pe urmele adevăraţilor James Bond

Submarin cu propulsie electricà, conceput de serviciile franceze, pentru a transporta discret doi agenti si materialul lor spre zona de operatiuni
Submarin cu propulsie electricà, conceput de serviciile franceze, pentru a transporta discret doi agenti si materialul lor spre zona de operatiuni
 
In culisele războaielor secrete: metodele şi panoplia spionului perfect