Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fidel Castro, inhumat la Santiago după 9 zile de doliu şi 4 zile de periplu prin Cuba

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

După 9 zile de doliu, sâmbătă seara, zeci de mii de cubanezi reuniţi la Santiago de Cuba i-au adus un ultim omagiu lui Fidel Castro. Rămăşiţe acestuia fuseseră aduse pe şosea, sub escortă militară, de la Havana. O serie de personalităţi politice internaţionale precum brazilienii Lula da Silva şi Dilma Roussef, venezueleanul Nicolas Madura, bolivianul Evo Morale sau franţuzoaica Ségolène Royal, au asistat la ceremonie. Duminică dimineaţă la ora 7, cenuşa lui Fidel Castro a fost apoi inhumată în cimitirul în care se odihneşte şi José Mari, poet şi părintele independenţei cubaneze.

Un periplu de 4 zile prin toată insula a fost necesar urnei funerare cu cenuşa lui Fidel Castro ca să ajungă de la Havana la Santiago de Cuba, leagănul revoluţiei cubaneze. 4 zile în care sute de mii de locuitori s-au adunat pe marginea drumului ca să salute cortegiul funerar condus de cei mai înalţi ofiţeri ai regimului castrist. Duminică dimineaţa, la cimitirul Sfânta Ifigenia din Santiago, urna lui Fidel a fost apoi inhumată în cursul unei ceremonii restrânse, familiale şi în absenţa presei. Se spune că "Lider Maximo" şi-a dorit să nu devină obiectul unui cult al personalităţii.

Dealtfel, Raul Castro, preşedintele în exerciţiu al Cubei şi fratele dispărutului, a promis că niciun loc sau monument nu va purta numele lui Fidel Castro. Un proiect de lege în acest sens va fi depus în parlamentul de la Havana. Asta nu l-a împiedicat însă pe Raul să jure în faţa zecilor de mii de persoane reunite sâmbătă la Santiago că "va apăra patria şi socialismul". Un alt mod de a perpetua mitul răposatului.

 
Fidel Castro, inhumat la Santiago după 9 zile de doliu şi 4 zile de periplu prin Cuba