Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ségolène Royal îl laudă pe Fidel Castro şi provoacă un val de critici la Paris

sego.jpg

Ministrul francez al Ecologiei, Ségolène Royal, pe 7 noiembrie 2016
Ministrul francez al Ecologiei, Ségolène Royal, pe 7 noiembrie 2016
Sursa imaginii: 
FADEL SENNA / AFP

Cu ocazia funeraliilor ex-preşedintelui cubanez Fidel Castro, Ségolène Royal, ministrul francez al Ecologiei, i-a adus un omagiu solemn fostului lider comunist. Respingând acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului la adresa lui Castro, responsabila franceză a provocat un val de critici, inclusiv în rândul partidului socialist.

Sâmbătă, Ségolène Royal, numărul 3 al guvernului francez, era singura responsabilă guvernamentală europeană prezentă la Santiago de Cuba alături de premierul elen Alexis Tsipras. Cu ocazia omagiului adus lui Fidel Castro, decedat pe 25 noiembrie, doamna Royal l-a descris pe ex-preşedintele cubanez drept "un monument al Istoriei, graţie căruia cubanezii şi-au recăpătat teritoriul, viaţa şi destinul." Intrebată despre încălcările drepturilor omului, reproşate de ONU, de opoziţie şi de ONGuri - în Cuba ar fi fost arestaţi doar anul trecut 8.600 de oameni din diverse motive politice -  responsabila franceză a estimat că în Cuba există "o libertate religioasă şi o libertate de conştiinţă. Aici, când se cere lista prizonierilor politici, nimeni nu o are. Daţi-mi lista şi atunci o să putem face ceva" a declarat Ségolène Royal estimând totodată că "Franţa nu are lecţii de dat Cubei."

Declaraţiile numărului 3 al guvernului de la Paris au provocat reacţii dure în rândul clasei politice franceze, inclusiv printre colegii socialişti ai doamnei Royal. François Bayrou, patronul centriştilor, a estimat că "e atât de enormă gafa că e chiar mai rău decât o greşeală politică." Florian Philippot, numărul 2 al partidului extremist de dreapta Frontul naţional, a declarat de partea sa că "Ségolène Royal nu are respect faţă de victimele incontestabile ale regimului castrist." O serie de parlamentari din rândul conservatorilor l-au atacat şi ei pe ministrul francez al Ecologiei estimând că elogiul adus lui Castro de doamna Royal este "o greşeală extrem de gravă". In fine, primul secretar al partidului socialist francez - partidului doamnei Royal - a recunoscut că "n-ar fi zis astfel de lucruri" despre Fidel Castro.

 
Ségolène Royal îl laudă pe Fidel Castro şi provoacă un val de critici la Paris