Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noua catedrală ortodoxă rusă din Paris, sfinţită de patriarhul Kiril

kiril.jpg

Kiril, patriarhul Moscovei si al tuturor Rusiilor
Kiril, patriarhul Moscovei si al tuturor Rusiilor
Sursa imaginii: 
Oleg Varov

Kiril, patriarhul Moscovei şi al tuturor Rusiilor, a sfinţit duminică noua catedrală rusească din Paris. Ocazie cu care înaltul prelat a acordat un lung interviu ziarului Le Figaro.

După ce laudă "o nouă biserică ce reprezintă un eveniment cultural pentru toţi francezii", patriarhul Kiril se apără de acuzaţia că ar face jocul puterii de la Moscova. "Da, biserica noastră este mai apropiată de stat şi de societate decât era pe vremea când credincioşii erau închişi în Gulag sau în aziluri psihiatrice şi bisericile erau dinamitate. Sper că cei care ne reproşează o prea mare proximitate cu puterea politică nu-şi doresc o revenire la vechea situaţie", spune Kiril. Inaltul prelat adaugă apoi: "În Rusia nu există biserică de stat ca în Marea Britanie sau Danemarca. Statul nu percepe impozite destinate bisericii, cum se face în Germania. La noi, preoţii nu iau salariu de la statul rus, dar preoţii noştri din Belgia sunt plătiţi de statul belgian."

Întrebat despre rolul bisericii ruse în apărarea creştinilor din Orient şi despre felul în care ortodoxia rusă concepe combaterea islamului radical, Kiril răspunde: "Noi nu luptăm contra islamului. Noi suntem alături de musulmanii care consideră drept o profanare a religiei lor crimele comise în numele islamului. Cei care militează contra prezenţei religiei în spaţiul public şi la şcoală dau argumente predicatorilor extremismului religios", mai estimează patronul biserii ortodoxe ruse.

Ziarul Le Figaro, căruia patriarhul Moscovei şi al tuturor rușilor i-a acodat interviul, afirmă că în 25 de ani câţi au trecut de la căderea comunismului, au fost construite în Rusia 30.000 de biserici. O expansiune ne-egalată de vreo altă biserică din lume.

 
Noua catedrală ortodoxă rusă din Paris, sfinţită de patriarhul Kiril