
Special Paris
Un francez din zece este afectat de singurătate
solitude.jpg

Situaţia poate fi chiar şi mai gravă şi asta pentru că în Franţa există foarte multe persoane care tocmai pentru că nu au o familie sau nu au o relaţie cu cei apropiaţi, au decis să trăiască în comun cu cineva – ca şi colocatari. Ancheta realizată de CREDOC – Centrul de cercetare şi observare a condiţiilor de trai, nu i-a luat în calcul şi pe aceştia. 26% dintre francezi se simt excluşi, abandonaţi ori inutili iar 22% au o singură legătură socială. Adică, reuşesc să socializeze doar cu vecinii. Nici cu amicii nu se văd prea des iar cu família nici atât. Cei care au un loc de muncă socializează cu colegii, în timpul orelor de serviciu.
Factorii care amplifica izolarea sunt sărăcia, vârsta şi şomajul. Spre exemplu, 34% dintre persoanele singure au un venit sub minimul garantat prin lege – 1.200 de euro pe lună . Unul din doi este şomer. Singurătatea este un cerc vicios. Se ajunge la o izolare care determină o neîncredere în cei din jur, chiar şi o teamă – 27% spun că nu se simt în securitate iar 17% au decis să nu meargă la vot, spre exemplu. Toate palierele de vârstă sunt atinse.
Ancheta a fost realizată între decembrie 2015 şi ianuarie 2016. Trei mii de oameni au răspuns la chestionare.
La finele lui noiembrie, preşedintele François Hollande anunţa că 10% dintre tinerii francezi suferă de tulburări psihice din cauza anxietăţii ori a singurătăţii. Tot atâţia tineri, cu vârste între 16 şi 25 de ani, se confruntă cu un episod depresiv. Este un fenomen care înregistrează o creştere preocupantă, recunoaşte şeful statului. Pentru a reduce procentul, de anul viitor, tinerii francezi de până în 21 de ani, pot beneficia de zece şedinţe gratuite la un psiholog.