Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bernard Cazeneuve este noul premier al Franţei

cazeneuve.jpg

Bernard Cazeneuve, noul prim-ministru al Frantei
Bernard Cazeneuve, noul prim-ministru al Frantei
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jacky Naegelen

Premierul francez Manuel Valls şi-a prezentat în această dimineaţă demisia preşedintelui François Hollande după ce aseară îşi anunţase candidatura la primarele socialiştilor francezi pentru prezidenţialele de anul viitor. Șeful statului a numit un nou premier al Franţei în persoana lui Bernard Cazeneuve.

Bernard Cazeneuve, până acum ministru de interne, va ocupa postul de prim-ministru 5 luni, mai exact până în luna mai, data viitoarelor alegeri. Cu alte cuvinte va fi cel mai efemer premier al Franţei.

Devenit la 53 de ani unul dintre cei mai populari miniştrii ai Franţei, un element inconturnabil al politicii preşedintelui François Hollande şi omul de încredere al locatarului de la Elysée, Cazeneuve a ocupat rând pe rând portofoliile europenelor şi apoi al bugetului înainte de a deveni în 2014 ministru de Interne. In această calitate, Bernard Cazeneuve a înfruntat cele mai grave crize ale mandatului lui Hollande. Mai întâi masacrul de la revista satirică Charlie Hebdo şi de la magazinul cuşer, în ianuarie 2015. Apoi, atentatele din 13 noiembrie de la Saint-Denis şi Paris, cele mai sângeroase cu care s-a confruntat vreodată Franţa. Au urmat, anul acesta, atentatul de la Nisa şi uciderea oribilă a preotului de la Saint-Etienne-du-Rouvray, tot atâtea atrocităţi puse pe seama jihadiştilor. In fine, în paralel, ministrul Cazeneuve "pilotează" şi criza migranţilor, în particular situaţia din tabăra de la Calais. De fiecare dată, felul în care va gestiona diversele evenimente este salutat de şeful executivului şi de cel al statului.

Numindu-l nou premier al Franţei pentru ultimele 5 luni ale mandatului său, François Hollande numeşte aşadar un fidel companion care, din informaţiile revistei L'Obs, ar putea pune capăt carierei sale politice odată încheiată această scurtă misiune în fruntea guvernului de la Paris.