Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«România are nevoie de oameni capabili, cinstiţi şi motivaţi»-votant român din Paris

coada_ambasada.jpg

Coadà în fata ambasadei României din Franta pentru prezidentialele din noiembrie 2014. Pe 11 decembrie 2016, românii din Paris vor avea acces la mai multe sectii de votare.
Coadà în fata ambasadei României din Franta pentru prezidentialele din noiembrie 2014. Pe 11 decembrie 2016, românii din Paris vor avea acces la mai multe sectii de votare.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, alegătorii români din Franţa vor avea la dispoziţie 16 secţii de votare. 4 se află în capitală, 2 în suburbia Parisului şi restul în provincie – Lyon, Marsilia şi Strasbourg sunt doar câteva oraşe din Franţa unde românii vor putea vota. Dar oare chiar se vor duce să voteze, este o întrebare pe care le-a pus-o Vasile Damian câtorva din românii pe care i-a întâlnit de ziua naţională a României.

 

 

« O să vin să voteze. Imi doresc în primul rând ca românii din afară să fie respectaţi. In al doilea rând, ca România să aibă o politică liberală şi mai ales ca politica externă să fie îndreptată către NATO şi UE şi nu către Rusia » spune prima interlocutoare, o tânără de vreo 30 de ani.

Lângă ea, o femeie puţin mai în vârstă nici nu concepe să nu vină la vot. « Evident că o să vin să votez pentru că eu zic că ne-am luptat destul de mult ca să avem dreptul să votăm şi ar fi păcat să nu profităm de dreptul nostru ».

Oamenii par aşadar, în general, decişi să vină duminică la vot. La Paris vor avea la dispoziţie 4 secţii : două în incinta ambasadei, una la consulat şi o a patra la ICR. Ambasada a comunicat pe această temă, la fel şi autorităţile de resort din România. Există totuşi şi votanţi la care informaţia nu a ajuns. « Păi, aici nu prea se ştie ce se întâmplă exact cu voturile... In plus, nu prea am avut timp să mă informez şi deci probabil nici nu am să vin la vot » îmi spune un domn destul de bine dispus de ambianţa de la ambasadă de ziua naţională.

« Ne-am făcut temele mai bine »

Restul lumii, cu un simţ civic probabil mai dezvoltat decât cetăţeanul precedent, a reuşit să aibă informaţia care trebuie. « Ne-am făcut temele mai bine ca ţară. Cred că diaspora, cel puţin cea de la Paris, simte că a fost luată în seamă. Avem secţii suplimentare, s-ar putut avea şi mai multe dacă oamenii s-ar fi regrupat cel puţin o sută. Am fost informaţi despre alegeri din timp de Ambasadă, de MAE şi chiar şi de Administraţia prezidenţială pe Facebook şi pe alte reţele sociale. Nu le fac reclamă dar chiar aşa a fost şi e foarte bine » îmi spune un tânăr entuziast şi membru al unui partid nou creat. « M-am informat, ca toţi tinerii, de pe internet, din presă şi de pe siturile partidelor care propun diverşi candidaţi » îmi precizează o tânără din apropiere.

In total, circa 700 de români din Franţa – din care 500 de la Paris – s-au înscris în Registrul electoral. De ce aşa de puţini ? greu de spus... Poate că şi numărul mic de aleşi ai diasporei i-a făcut pe mulţi să nu se intereseze atâta de aceste alegeri cum au făcut-o pentru prezidenţialele de acum doi ani, îmi spune un alegător. « S-au făcut progrese dar cred că o să se vadă mai bine la următoarele prezidenţiale. Se ştie că în general, alegerile parlamentare sau europene nu au atât de mare interes precum cele prezidenţiale. In acelaşi timp, e adevărat că diaspora nu votează decât pentru 2 senatori şi 4 deputaţi. E foarte puţin într-un parlament cu peste 300 de aleşi. Reprezentăm foarte puţin, poate şi din cauza asta lumea nu este motivată ».

Unii dintre parizieni, puţini la număr, au votat însă déjà de mult, precum acest tânăr care şi-a postat plicul acum câteva săptămâni. « Am votat prin corespondenţă, fac parte din cei puţini care au apucat să se înscrie sau au înţeles cum se face. Eu am reuşit şi deci am votat déjà de acum trei săptămâni. Aşa am ajutat şi eu să fie coada asta mai scurtă la alegeri. Sper totuşi să fie lume duminică, să voteze cât mai mulţi ».

« Votez pentru o speranţă pentru că asta ne-a rămas »

Să voteze cât mai mulţi dar pentru ce ? E ultima întrebare pe care le-am pus-o diverşilor mei interlocutori. « Imi doresc să se schimbe în bine lucrurile. Stiu că e foarte complicat dar cred că e posibil. România are nevoie astăzi de oameni capabili, cinstiţi şi motivaţi să facă lucruri bune. Singurul meu regret este că se votează pe o listă şi nu pe oameni. Aproape în orice listă se regăsesc oameni care au puncte pozitive dar şi negative » îmi spune un bărbat. O femeie de lângă el adaugă : « Votez pentru o speranţă pentru că asta ne-a rămas. Nouă, românilor din diaspora, ne e bine, majoritatea sunt integraţi. Dar cu toţii avem familie – fraţi, surori, părinţi, bunici, unchi, mătuşi – care locuiesc în România şi cărora poate nu le este atât de bine cum ne este nouă. Pentru ei nu trebuie să uităm că suntem români, pe ei trebuie să-i ajutăm să ajungă acolo unde vor. Noi aici trăim într-o ţară civilizată în care drepturile ne sunt respectate, suntem consideraţi oameni. In România, oamenii nu prea se mai simt oameni. Asta este problema şi vrem să-i ajutăm » îmi spune femeia, uşor tristă de situaţia din ţară.

In fine, un ultim alegător îmi zice că şi-ar dori ca « tot mai mulţi români să aleagă noi feţe în politică pentru ca şi noi, cei de aici, să prindem curaj şi să ne aventurăm în lumea politică, să venim cu aer nou, cu gânduri noi, cu idei noi despre cum se face economie, cum se tratează bătrânii, tinerii, despre educaţie, despre inovaţie, şamd. După cum se vede, politicienii noştri au cam rămas înapoi ».

 
«România are nevoie de oameni capabili, cinstiţi şi motivaţi»-votant român din Paris