Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde : Pasagerii Air France au fost ascultaţi de spioni americani şi britanici

avioanele_air_france_-_tinta_serviciilor_de_spionaj_britanice_si_americane.jpg

Avioanele Air France - tinta serviciilor de spionaj britanice si americane
Avioanele Air France - tinta serviciilor de spionaj britanice si americane
Sursa imaginii: 
REUTERS/Christian Hartmann

Noi dezvăluiri Snowden, publicate de Le Monde în urma unei anchete. Franţa a fost ţinta unui program de interceptare a convorbirilor telefonice realizate la bordul avioanelor comerciale. AirFrance a fost vizată. 

Ïn imensul stoc de date extrase de Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate Americană – NSA, se află şi o scrisoare de informare internă a uneia dintre principalele direcţii ale agenţiei şi clasată ‘top secret’ şi care începe cu o întrebare : ‘ Care este punctul comun între preşedintele Pakistanului, un traficant de ţigări sau de arme, un contra-terorist ori membrul unei reţele de proliferare nucleară? Cu toţii utilizează telefonul mobil în avion’. Ïn notă se vorbeşte despre urgenţa de a se acţiona pe un nou teren ce nu a fost încă explorat : interceptarea de date de la persoane aflate la bordul unor avioane de linie. In 2009, NSA arată într-un document intern că, în decembrie 2008, 50.000 de persoane au utilizat déjà telefonul mobil în timpul unui zbor iar cifra urcă la 100.000 în februarie 2009.

La sfârşitul lui 2012, omologul britanic al NSA – Government Communication Headquarters, oferă dedesubturile programului Southwinds realizat pentru a colecta traficul de date realizat la bordul avioanelor. Programul este limitat la regiuni precum Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Colectarea datelor se făcea în timp real iar un avion putea fi urmărit la fiecare două minute. Semnalul trecea prin satelit, tehnica de interceptare se facea prin antene secrete instalate la sol. Pentru ca un telefon sa fie urmărit era destul ca avionul să se afle la o altitudine de trei mii de metri. Un telefon ‘deschis’ era suficient pentru ca să fie localizat, interceptarea putea fi legată de registrul pasagerilor şi de numărul avionului şi se putea astfel stabili numele utilizatorului unui smartphone.

Agenţia britanică putea să perturbe, de la distanţă, funcţionarea unui telefon mobil iar utilizatorul să fie forţat să redemeraze portabilul folosind codul de acces : serviciile britanice interceptau imediat informaţia.

Air France apărea într-un document NSA din 2005 care vorbea despre implementarea unor măsuri pentru a fi evitat un nou 11 septembrie. Dar, de la sfârşitul lui 2003, ‘CIA a considerat că zborurile Air France şi Air Mexico sunt posibile ţinte ale teroriştilor’. Serviciul juridic al NSA a stabilit că nu există nicio problemă legală pentru ca zborurile celor două companii să fie supravegheate din momentul in care aparatele intrau în spatiul aerian american.

Primul test de utilizare a unui smartphone a fost realizat de abia în 2007, la bordul unui avion Air France care lega Parisul de Varşovia. Contactată de Le Monde, compania susţine că planul este introducerea de wi-fi la bord şi că nu dispune de elemente asupra practicilor de supraveghere a comunicaţiilor realizate pe durata unui zbor. Air France s-a declarat surprinsă de informaţiile publicate de Le Monde privind posibile interceptări ale unor date între 2005 şi 2013. Compania atenţionează că nu sunt posibile comunicaţiile vocale în timpul unui zbor Air France.

Ïn 2012, serviciile secrete britanice constatau că 27 de companii au permis déjà pasagerilor să utilizeze telefonul mobil la bord sau, sunt pe punctul de a o face. Ïn plus, au descoperit că nu erau singurii care interceptau date transmise prin apeluri telefonice, sms, mailuri, webchat ori reţele sociale. Compania rusă Aeroflot utiliza de asemenea un sistem de conectare specială pentru GSM la bordul avioanelor sale, ‘fără dubiu pentru a putea intercepta mai uşor’, se arată într-o notă a britanicilor.

In prezent, aproape o sută de companii permit utilizarea telefoanelor mobile în avion.

Tot Le Monde mai scrie şi că  serviciile britanice au spionat diplomatia israeliană. Au fost vizate societăţi private din sectorul apărării, organisme ale statului care acţionau internaţional ori centre universitare. Printre diplomaţi- responsabili ai ministerului israelian de Externe, ambasadori aflaţi în Nairobi, Kenya, Abuja şi Nigeria. Autoritatea Palestiniană a facut şi ea obiectul unei supravegheri importante – atât agenţia britanicilor cât şi NSA. Intre 2008 şi 2009 au fost vizate diverse delegaţii palestiniene aflate în diverse puncte de pe glob : în Franţa, Belgia, Portugalia, Pakistan, Africa de Sud ori Malaezia.

Edward Snowden acum trăieşte la Moscova, unde i-a fost acordat, în 2014, un permis de şedere pe durată limitată. Mai exact până pe 31 iulie 2017. El nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de a se întoarce în Statele Unite, cu condiţia de a face obiectul unui proces echitabil.

NSA a transmis că activitatea ei este conformă cadrului juridic şi politic aflat în vigoare. Acelaşi răspuns a venit şi din partea britanicilor care au adăugat în plus că regimul legal de interceptare practicat de Regatul Unit respectă în totalitate Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.