Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bernard Cazeneuve, un contract de prim ministru pentru cinci luni

bernard_cazeneuve_paraseste_elysee_dupa_consiliul_de_ministri_miercuri_7_decembrie_2016.jpg

Bernard Cazeneuve paraseste Palatul Elysée dupa Consiliul de Ministri, miercuri 7 decembrie 2016
Bernard Cazeneuve paraseste Palatul Elysée dupa Consiliul de Ministri, miercuri 7 decembrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Christian Hartmann

Bernard Cazeneuve a ţinut primul Consiliu de Miniştri în calitate de şef al Guvernului. El nu va petrece în post decât 150 de zile, un record pentru Franţa. Dar, ‘fiecare zi este utilă’, susţine el.

Premierul Bernard Cazeneuve s-a angajat odată cu preluarea mandatului să protejeze securitatea francezilor în faţa ameninţării teroriste.

La Parlament, un singur nou proiect de lege rămâne de discutat : el vizează legitima apărare a poliţiştilor. Guvernul vrea să reglementeze modul în care un poliţist poate folosi armamentul din dotare. Textul, pregătit chiar de Bernard Cazeneuve pe vremea când era ministru de Interne va fi prezentat Consiliului de Miniştri pe 21 decembrie.

Parlamentul va trebui să se pronunţe şi asupra prelungirii stării de urgenţă. Schimbările făcute în Guvern au atras automat sfârşitul stării de urgenţă într-un termen de 2 săptămâni, adică până pe 21 decembrie. Eventualitatea prelungirii, după atentatele din Paris şi Saint Denis figura deja pe agenda Adunării Naţionale. Ïn mod normal, starea de urgenţă se afla în vigoare până la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Sâmbătă va avea loc, exceptional, un Consiliu de Ministri în care va fi examinat proiectul de lege care vizează prelungirea stării de urgenţă.

Un alt subiect ce rămâne de tratat : după dezmembrarea taberei de migranţi de la Calais, se înregistrează o lipsă a locurilor de cazare pentru aceste persoane. Noul ministru de Interne, Bruno Le Roux trebuie să găsească soluţii.

În plan social, Guvernul va trebui să rămână atent pentru a nu trage în jos bilanţul social al mandatului Hollande. Pe biroul noului premier se află deja dosarul preconizatei închideri, la mijlocul lui 2018, a platformei Airbus de la Suresnes, ceea ce ar determina şomajul a 300 de oameni.