Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: Forţele pro-Assad îşi consolidează poziţiile în Alep

trupe_siriene_in_alep_pe_7_decembrie_2016.jpg

Trupe siriene în Alep, 7 decembrie 2016
Trupe siriene în Alep, 7 decembrie 2016
Sursa imaginii: 
GEORGE OURFALIAN / AFP

In Siria, la Alep, rebelii sirieni au cerut încetarea imediată a focului pentru cinci zile pentru a evacua civilii şi răniţii. Armata siriană a reuşit să câştige din teren în ultimele două săptămâni şi urmăreşte să obţină întregul control asupra Alep. Inainte de război, era cel mai populat oraş al Siriei.

Rusia, care îl sustine pe preşedintele Bashar al-Assad, a cerut rebelilor să plece din oraş şi a menţionat că până nu se va întâmpla acest lucru nu va lua în considerare vreun armistiţiu. Un civil a declarat pentru Reuters că ‘ceea ce se întâmplă în Alep este o tragedie. Oamenii nu se pot odihni nici măcar cinci minute, bombardamentele sunt constante’.

O eventuală recâştigare a oraşului de catre fortele pro-Assad ar însemna un succes pentru preşedintele Vladimir Putin. El a intervenit din septembrie 2015 pentru a-şi salva aliatul şi l-a susţinut, în faţa coaliţiei internaţionale, cu atacuri aeriene. Guvernul sirian pare acum aproape de o victorie. Războiul în Siria a ucis sute de mii de oameni, a lăsat mai bine de jumătate din populaţie fără o locuinţă şi a creat cea mai gravă criză a refugiaţilor. ‘Decizia de a elibera Siria este luată iar Alep este parte din acest plan’, a declarat preşedintele Baschar al Assad într-un interviu. Armata siriană controlează acum întreaga parte a vechiului oraş Alep, un sit protejat UNESCO.

Rebelii au pierdut controlul a aproximativ 75% din estul oraşului în mai puţin de 10 zile, a anunţat directorul Observatorului Sirian pentru Drepturilor Omului. Rebelii au întocmit o ‘iniţiativă umanitară’ în care se cere evacuarea a aproximativ 500 de răniţi. Ei nu au făcut nicio referire la o eventuală evacuare a unor militari din propria tabără aşa cum cer forţele guvernamentale.

Kremlinul a anunţat că este posibilă o discuţie între Statele Unite şi Rusia pentru a permite rebelilor sirieni să părăsească Alep în condiţii de siguranţă. Secretarul de stat John Kerry şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov s-au întâlnit în Hamburg. ‘Nu există niciun progres dar nici vreo concluzie iar eforturile vor continua’ a precizat un responsabil american.