
Special Paris
Franţa: Poluarea atmosferică omoară zeci de mii de oameni anual
circulatie_alternativa_in_paris_si_22_de_comune_din_jur.jpg

Autorităţile au dorit doar să dea sentimentul că ele se atacă la această problemă şi au impus un trafic alternativ, scrie Le Monde. Dacă este o zi cu număr par, circulă maşinile cu număr par. Şi invers. Rezultatul este un fiasco, pentru că măsura, aplicată prost, nu a redus traficul. Blocajele au fost mai mari decât de obicei pentru că au fost destui care nu au respectat decizia administraţiei locale. In plus, a scos în evidenţă slăbiciunile sistemului de transport public.
Schimbarea modului în care călătorim este sortită eşecului şi va provoca revolta cetăţenilor atât timp cât nu este oferită şi o alternativă.Marţi, prima zi de circulaţie alternativă, a coincis cu întreruperea traficului pe liniile RER B şi D, din cauza unor defecţiuni tehnice. Dar, aceste defecţiuni se întâmplă tot mai des. Nu este o întâmplare izolată, este o lipsă a investiţiilor făcute în modernizarea sistemelor de comunicaţii în special de către compania de transport SNCF. Ïntre 1980 şi 2010, statul şi conducerea SNCF nu au avut ochi, şi nici bani, decât pentru ‘marea viteză’. Au uitat că există şi o reţea în Paris şi în jurul capitalei – care nu reprezintă decât 10% din reţeaua de cale ferată din Franţa dar care suportă 40% din traficul de călători la nível naţional. Rezultatul se traduce printr-o sub-finanţare de 500 de milioane de euro pe an pentru regiunea pariziană. Curtea de Conturi a amintit în raportul său anual din februarie 2016 că starea generală a infrastructurii feroviare din Ile de France va continua să se degradeze şi în următorii ani. Blocajul riscă să devină unul mult mai durabil. Certurile puterilor de la Paris cu cele regionale împiedică metropola să devină una modernă şi ecologică, concluzioneaza Le Monde.
Cea care nu a reacţionat în această chestiune dureroasă este chiar doamna ministru al Mediului. Ségolène Royal a fost criticată pentru lipsa de reacţie în această chestiune.
Deşi autorităţile Parisului au instituit traficul alternativ încă de la începutul săptămânii, ministrul nu a reacţionat deloc până joi. Acum, ea anunţă că va propune un set de măsuri Consiliului de Miniştri care se va întruni, în mod excepţional, sâmbătă. Ea ar urma să propună extinderea bonusurilor acordate în prezent particularilor la cumpărarea unui autoturism electric şi celor care vor să achiziţioneze vehicule utilitare electrice. Ïn plus, ministrul va propune colegilor din Guvern creşterea ajutorului acordat particularilor care vor să instaleze borne de încărcare a maşinilor electrice.
Preşedinta Consiliului Île-de-France, Valérie Pécresse, a interpelat-o pe doamna ministru al Mediului, cerându-i să iasă din liniştea în care s-a aflat în ultimele zile şi să ia măsurile necesare pentru a renova infrastructura feroviară din regiunea pariziană. Anul trecut, subiectul circulaţiei alternative a declanşat un conflict între primarul Parisului, Anne Hidalgo şi ministrul Mediului. Anne Hidalgo a atenţionat atunci că ‘sănătatea cetăţenilor nu se poate negocia’.
Si vineri se va circula alternativ în Paris şi în cele 22 de comune din jur. Se pot afla în trafic maşinile cu număr impar. Excepţie fac maşinile care au cel puţin 3 pasageri. Primăria face apel la civism.