Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jérôme Cahuzac, ministrul francez care a fraudat, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare

cahuzac.jpg

Fostul ministru francez al Bugetului Jérôme Cahuzac a fost gàsit vinovat de fraudà fiscalà si condamnat la 3 ani închisoare
Fostul ministru francez al Bugetului Jérôme Cahuzac a fost gàsit vinovat de fraudà fiscalà si condamnat la 3 ani închisoare
Sursa imaginii: 
PHILIPPE LOPEZ / AFP

Jérôme Cahuzac, 64 de ani, fost ministru francez al Bugetului, prins în 2013 cu conturi bancare ascunse în străinătate, a fost condamnat la 3 ani închisoare, fără posibilitatea de a-şi contesta pedeapsa. Găsit vinovat de fraudă fiscală şi spălare de bani, respectivul a fost condamnat şi la 5 ani de ineligibilitate.

Scandalul provocat acum aproape 4 ani de Jérôme Cahuzac va rămâne drept cel mai răsunător al mandatului preşedintelui François Hollande, un mandat care se vroia cel al unei « Republici exemplare »...

Preşedintele tribunalului corecţional din Paris a ţinut să sublinieze gravitatea faptelor cerând ca încarcerarea ex-ministrului să fie efectivă. « Această fraudă penală este de o gravitate extremă şi a distrus liantul social ». In continuare, magistratul insistă pe circumstanţele în care a avut loc frauda fiscală. « Ea s-a înscris în timp, a durat 20 de ani, a existat deci o voinţă constantă, sistematică şi reiterată de disimulare care a continuat şi când Jérôme Cahuzac a devenit ministru al Bugetului în 2012, adică responsabilul politicii fiscale a Franţei. Ministrul era astfel garantul combaterii fraudei fiscale » şi din acest punct de vedere, frauda penală a fostului responsabil este de o extremă gravitate.

Pedeapsa de trei ani fermi de închisoare şi cinci ani de ineligibilitate corespunde rechizitoriului Parchetului naţional financiar. Jérôme Cahuzac nu este singurul condamnat în acest dosar care a « pătat imaginea Franţei » cum spunea Parchetul. Fosta soţie a vinovatului a primit şi ea doi ani fermi de închisoare în timp ce banca elveţiană Reyl a fost condamnată la o amendă de aproape două milioane de euro sub motivul că « a fost instrumentul disimulării bunurilor » fostului ministru al Bugetului. E vorba de pedeapsa maximă pentru o bancă în caz de spălare de bani dar Reyl scapă de interdicţia de a exersa orice activitate în Franţa, aşa cum ceruse Parchetul.

Severitatea verdictului şi mai ales explicaţiile completului de judecată privind acest verdict, au lăsat banca acuzaţiilor fără voce, notează cei prezenţi în sală. Fostul ministru nici măcar nu s-a ridicat în picioare, aşa cum se obişnuieşte, când s-a retras tribunalul. Prin intermediul unuia dintre avocaţii săi, Jérôme Cahuzac a declarat înscă va face apel. Cu alte cuvinte, pentru moment el nu va merge în închisoare.

Acest proces şi verdictul enunţat – 200 de pagini – reprezintă prima mare victorie a Parchetului naţional financiar – PNF – instanţă creată imediat după declanşarea scandalului Cahuzac. S-au mai creat de atunci o Inaltă Autoritate pentru transparenţa vieţii publice şi o Agenţie anti-corupţie.

Procesul Cahuzac este şi cel al unui om talentat, chirurg de meserie, care a fost prins de « virusul » politicii dar şi de cel al minciunii. Când în decembrie 2012, situl de investigaţii Mediapart afirmă că ministrul are un cont ascuns în Elveţia, Jérôme Cahuzac neagă. Neagă şi minte până în martie 2013 când va demisiona. Două săptămâni mai târziu va recunoaşte însă tot ce i se reproşează. Ancheta va găsi treptat un patrimoniu total disimulat de circa 3,5 milioane de euro.

 
Jérôme Cahuzac, ministrul francez care a fraudat, condamnat la 3 ani fermi de închisoare