Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


225 de ani după moartea sa, Mozart continuă să domine lumea muzicii

mozart.jpg

Wolfgang Amadeus Mozart, artistul care a vândut cele mai multe discuri în 2016
Wolfgang Amadeus Mozart, artistul care a vândut cele mai multe discuri în 2016

Cine a vândut cele mai multe albume în 2016 ? Răspunsul o să vă surprindă pentru că nu e vorba nici de Rihanna, nici Justin Bieber, nici de Beyoncé. Artistul care a vândul cele mai multe discuri anul acesta a murit acum ... 225 de ani, mai exact pe 5 decembrie 1791, la Viena. E vorba de Wolfgang Amadeus Mozart.

Surpriza muzicalo-comercială a anului se numeşte Mozart ! Celebra revistă Billboard contabilizează în fiecare an vânzările realizate de industria discurilor. Astfel aflăm că în 2016 celebrul compozitor, mort la doar 35 de ani, în 1791, a vândut cele mai multe discuri. O performanţă realizată graţie uriaşei colecţii de 200 de CD-uri editată de Decca şi Deutsche Grammophon anul acesta cu ocazia împlinirii a 225 de ani de la moartea autorului. Până acum s-ar fi vândut déjà 1,25 milioane de exemplare din aceste discuri – adică 6.250 de exemplare din colecţie, care se vrea « cea mai fidelă, cea mai savantă şi cea mai completă consacrată vreodată unui singur compozitor ». Cele 240 de ore de muzică – adică zece zile de muzică non-stop - costă « doar » 459 de euro, sumă, e adevărat, derizorie. Intr-adevăr, un CD revine la circa 2,3 euro. Peste 600 de solişti şi 60 de orchestre, una şi una, interpretează operele geniului din Salzbourg !

Mozart, vedeta fără Facebook, Instagram şi Twitter, care nu şi-a făcut niciun promo, nici nu dă concerte şi nici nu dispune de canal YouTube, are deci cel mai mare succes la public în 2016. Colecţia enormă descrisă mai sus figurează déjà cap de afiş pe lista cadourilor de Crăciun. In plus, la Paris, acest sfârşit de an rimează şi el în mod special cu Mozart : Requiemul e dat la Filarmonică, un nou Don Giovanni e pus în scenă la Théâtre des Champs-Elysées iar zilele trecute radioul France Musique a propus un « maraton » Mozart...

225 de ani după moartea sa, Mozart continuă să domine lumea muzicii
943