Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marine Le Pen vrea să interzică şcoala copiilor străini fără acte în regulă

Marine Le Pen, lidera Frontului national si candidata extermei drepte la prezidentialele de anul viitor

Marine Le Pen, candidata Frontului naţional – partidului extremei drepte franceze – la viitoarele prezidenţiale din 2017, vrea să le interzică copiilor clandestini să mai meargă la şcoală. O propunere contrară Constituţiei franceze care a provocat un val de critici.

« Solidaritatea naţională trebuie să se exprime faţă de francezi. Nu am nimic cu străinii dar le spun : dacă veniţi în ţara noastră, nu vă aşteptaţi ca să fiţi îngrijiţi şi copii voştri să fie educaţi gratuit. Gata, acum asta s-a terminat, recreaţia s-a sfârşit ». Extremista de dreapta Marine Le Pen, candidata Frontului naţional la prezidenţialele de anul viitor, a făcut această declaraţie în cursul unei dezbateri publice. Ocazie cu care a estimat că dacă ajunge la putere « va restrânge străinilor accesul la gratuitatea şi altor servicii publice sau prestaţii sociale ». Le Pen va refuza deci şcolarizarea copiilor de clandestini. Celor cu acte în regulă dar ai căror părinţi nu lucrează, le va cere o taxă ca să le accepte copii la şcoală.

Purtătorul de cuvânt al partidului socialist – de guvernământ – din Franţa a denunţat « enorma provocare » a liderei frontiste. De partea sa, ministrul educaţiei Najat Vallaud-Belkacem a estimat că propunerile lui Marine Le Pen « contravin tuturor convenţiilor internaţionale pe care le-a semnat Franţa ».

Precizăm că în Franţa, prin Constituţie, toţi copii au acces gratuit la educaţie indiferent de situaţia administrativă a părinţilor lor. Străinii fără acte pot de asemenea beneficia de îngrijiri medicale gratuite după trei luni de reşedinţă în ţară.

 
Marine Le Pen vrea să interzică şcoala copiilor străini fără acte în regulă