Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa franceză, despre alegerile din România: Corupția atotprezentă, extremismul absent

kovesi.jpg

Laura Codruta Kövesi, sefa DNA, Bucuresti 6 decembrie 2016
Laura Codruta Kövesi, sefa DNA, Bucuresti 6 decembrie 2016
Sursa imaginii: 
DANIEL MIHAILESCU / AFP

Presa din Franţa comentează pe larg alegerile de duminică din România. De cele mai multe ori, analiştii insistă pe corupţia endemică din ţară, flagel care subminează perspectivele de progres.

« In România, corupţia frânează dezvoltarea ». Sub acest titlu, ziarul Le Monde publică poza Laurei Codruţa Kövesi şi comentează mizele scrutinului de duminică. « Oare românii îşi vor alege liderii de mâine întorcându-se spre trecut ? » se întreabă cotidianul francez, publicând şi ultimele sondaje de opinie. Trimisul special la Bucureşti al ziarului Le Monde, Aymeric Janier, constată că « scrutinul care se profilează este dominat de chestiuni legate de şomaj, salarii şi protecţie socială. Problema este că de când a căzut regimul Ceauşescu, toate promisiunile electorale au fost uitate » mai scrie jurnalistul, citând-o pe fotografa Ioana Moldovan.

« La ţară, unde trăieşte jumătate din populaţia României, perspectivele sunt sumbre: rata mortalităţii infantile atinge un nivel ne-egalat altundeva pe continentul european ; accesul la îngrijirile de bază este dificil iar infrastructurile, când există, sunt în paragină. In ciuda acestor probleme, la care se adaugă căluşul pus în gura mass-mediei care denunţă nepotismul şi incompetenţa, situl romania-insider.com » - citat deci de Le Monde – « îşi pune speranţe în progresia rapidă a creşterii economice ».

Cotidianul de provincie Ouest-France – ziarul cu cel mai mare tiraj din Franţa – comentează şi el alegerile parlamentare din România şi tot din unghiul corupţiei endemice. Laura Codruţa Kövesi este citată în articol când spune că « după alegeri, se teme de o limitare a marjei de manevră a instituţiei pe care o conduce ». Analista Otilia Nuţu afirmă şi ea confraţilor francezi că « bătălia se duce între riscul de a reveni la practici corupte şi şansa de a avea un guvern care respectă regulile ».

Ouest-France notează de asemenea că « doar jumătate din electorat ar urma să vină duminică la vot după o campanie ce a fost dominată de supralicitări populiste, mai toţi candidaţii promiţând creşteri de salarii şi pensii şi scăderi de taxe ». In fine, ziarul de provincie din Franţa scoate în evidenţă şi faptul că « pentru prima dată în această ţară, tradiţional eurofilă, unii dintre candidaţii au promis să iasă de sub tutela Bruxelles pentru a promova propriile interese ale României ». Intr-un alt articol, acelaşi Ouest-France constată că « baronii corupţi se agaţă de putere. Nu mai puţin de 36 dintre candidaţii de duminică sunt urmăriţi sau déjà condamnaţi de justiţie ».

Publicaţia economică Les Echos salută totuşi faptul că în timpul campaniei pentru legislativele din România « nu a apărut niciun lider extremist de dreapta care să vocifereze contra Uniunii europene şi nicio mişcare de extremă stângă care să promită dublarea salaraiului minim şi oprirea liberului-schimb. Să existe oare deci în Estul Europei o ţară scăpată de orice tentaţie populistă sau xenofobă ? » se mai întreabă ziarul francez. Les Echos recunoaşte că tabloul este prea frumos ca să fie adevărat. « Chiar dacă România rezistă populismului, ea suferă de o profundă problemă de reprezentativitate ».

In fine, ziarul popular Le Parisien publică un lung interviu acordat agenţiei France Presse de Laura Codruţa Kövesi. Sefa DNA reaminteşte mai întâi succesele obţinute – miniştrii, senatori şi deputaţi, judecaţi şi condamnaţi, sute de milioane de euro, obţinuţi fraudulos, puşi sub sechestru, şamd. « Mentalităţile s-au schimbat în România. Societatea civilă a intervenit pentru a stopa tentativele clasei politice de modifica prerogativele DNA sau a depenaliza anumite infracţiuni. Dacă legislaţia se schimbă, dacă procurorii nu mai pot ancheta anumite infracţiuni, atunci nu vom mai avea aceleaşi rezultate. Numai curajul procurorilor şi dorinţa de a-şi duce la bun sfârşit misiunea sunt ireversibile » conchide Laura Codruţa Kövesi.