Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Lascaux 4» - copia celebrei grote se deschide publicului

lascaux.jpg

Vaca rosie cu cap negru - frescà din grota de la Lascaux
Vaca rosie cu cap negru - frescà din grota de la Lascaux
Sursa imaginii: 
lascaux.culture.fr

« Lascaux 4 », replica integrală a capodoperei de artă parietală va fi inaugurată sâmbătă de preşedintele Franţei François Hollande înainte de a se deschide marelui public joia viitoare, pe 15 decembrie.

Veche de circa 18.000 de ani, descoperită din întâmplare de 4 tineri în 1940, grota de la Lascaux – departamentul Dordogne din sud-vestul Franţei – fusese închisă marelui public în 1963. Clasată patrimoniu mondial Unesco din 1979, doar câţiva cercetători o mai pot vizita dar maximum 200 de ore pe an în total.

Pentru a satisface publicul, în 1983 fusese inaugurată o primă replică, parţială, botezată « Lascaux 2 » care reprezenta doar vreo 80% din frescele originale şi la o scară mai mică. Vizitatorii – vreo 300 de mii pe an, 10 milioane în 33 de ani – ieşeau însă frustraţi de acolo – inclusiv subsemnatul. Aveai parte mai întâi la 20 de minute de explicaţii – un curs intensiv în fapt – despre arta parietală – şi apoi încă 20 de minute de vizită. Cam rapid şi superficial. In plus, supra-afluenţa şi parcarea de maşini şi autocare la doar 200 de metri de sit, au degradat sensibil structura în ciuda unei renovări în 2009.

Noul proiect, mult mai ambiţios dar şi mai costisitor – 66 de milioane de euro investiţii – speră să evite neplăcerile din trecut. Ni se anunţă în sezonul maxim, posibilitatea de a introduce în « Lascaux 4 » grupuri de 30 de persoane la fiecare 6 minute ! De aceea poate că « Lascaux 4 », care acoperă circa 8.500 de m2, se vrea o replică la scara unu la unu,  ştiinţifică, artistică dar şi turistică. Obiectivul promotorilor este de a-l face pe vizitator să trăiască aceleaşi senzaţii pe care le-au trăit acum 75 de ani cei 4 tineri care au descoperit excepţionalul sanctuar preistoric.

Adăpostită într-o clădire lungă din beton, pe jumătate îngropată, « replica reia dimensiunile, relieful solului şi pantele grotei originale » afirmă creatorii ei. In plus, noul ansamblu permite securizarea completă a sitului istoric, aflat la mai bine de un kilometru distanţă. « Lascaux 4 » nu se rezumă însă doar la reproducerea fidelă a grotei originale. Copia se înscrie într-un vast centru inernaţional de artă parietală. Filme în 3D, desene şi picturi imposibil de recreat altundeva, pereţi tactili pentru a descoperi opere de artă din toate epocile inspirate din arta parietală – totul se vrea modern, contemporan şi totodată întors spre trecutul nostru îndepărtat.

In fine, pentru cei care se întreabă dacă există şi un « Lascaux 3 » - până acum am vorbit doar despre 2 şi 4 – ea există şi se referă la expoziţia itinerantă care parcurge lumea din 2012 încoace şi preia principalele picturi ale grotei din Perigord. Ca şi pentru « Lascaux 3 », picturile reproduse în « Lascaux 4 » au fost realizate de un atelier specializat din regiune. O lucrare excepţională care a cerut 3 ani de muncă pentru desene care acoperă, cu pigmenţi naturali, 900 de m2 de frescă !

 
« Lascaux 4 » : copia celebrei grote se deschide publicului