
Special Paris
Cel mai lung tunel feroviar din lume a fost deschis în Elveţia
tunelul_gothard_cel_mai_lung_tunel_feroviar_din_lume_cu_cei_57_de_km_a_necesitat_17_ani_de_munca.jpg

Datorită acestui tunel feroviar, clienţii traficului de mărfuri şi celui de călători beneficiază de mai multe şi mai bune comunicaţii iar timpul de voiaj a fost scurtat. Tunelul a fost inaugurat în iunie de preşedinţii Elveţiei şi Franţei, de cancelarii Germaniei şi Austriei şi de premierului Italiei. Preşedintele Elveţiei declara că ‘acum, când Europa este tot mai crispată la frontierele sale, favorizarea unei libere circulaţii rămâne cea mai bună cale către prosperitate'.
Tunelul se află, în punctul cel mai de jos, la 2.300 de metri sub stâncă. Munca a însemnat extragerea a 28 de millioane de tone de moloz, echivalentul a cinci piramide Keops.
Zurich se află astfel la 2h40 de Milano, ceea ce înseamnă cu o oră mai puţin decât până acum. Lucrarea a necesitat 17 ani de muncă şi a costat peste 11 miliarde de euro. Noul coridor Rin- Alpi leagă direct Marea Nordului de Marea Mediterană, de portul Rotterdam de Genova.
Tunelul va fi folosit zilnic de mai bine de 200 de trenuri de marfă care vor circula cu 100 km/h şi de 50 de trenuri de călători care vor putea rula cu 250 km/h. După acest tunel, în clasamentul celor mai lungi tuneluri din lume se află Seikan din Japonia – cu o lungime de aproximativ 54 de km urmat de tunelul Canalului Mânecii care leagă Franţa de Marea Britanie şi care măsoară puţin peste 50 de km.