Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cel mai lung tunel feroviar din lume a fost deschis în Elveţia

tunelul_gothard_cel_mai_lung_tunel_feroviar_din_lume_cu_cei_57_de_km_a_necesitat_17_ani_de_munca.jpg

Tunelul Gothard este cel mai lung tunel feroviar din lume cu cei 57 de km si a necesitat 17 ani de munca
Tunelul Gothard este cel mai lung tunel feroviar din lume cu cei 57 de km si a necesitat 17 ani de munca
Sursa imaginii: 
FABRICE COFFRINI / AFP

Cel mai lung tunel feroviar din lume destinat Elveţiei să faciliteze schimburile de mărfuri şi traficul de persoane între nordul şi sudul Europei a fost deschis duminică traficului. Tunelul are o lungime de 57 de km şi a fost botezat Gothard Base Tunnel. El se află între Zurich şi Lugano şi traversează muntele Saint-Gothard din Alpi.

 

Datorită acestui tunel feroviar, clienţii traficului de mărfuri şi celui de călători beneficiază de mai multe şi mai bune comunicaţii iar timpul de voiaj a fost scurtat.  Tunelul a fost inaugurat în iunie de preşedinţii Elveţiei şi Franţei, de cancelarii Germaniei şi Austriei şi de premierului Italiei. Preşedintele Elveţiei declara că ‘acum, când Europa este tot mai crispată la frontierele sale, favorizarea unei libere circulaţii rămâne cea mai bună cale către prosperitate'.

Tunelul se află, în punctul cel mai de jos, la 2.300 de metri sub stâncă. Munca a însemnat extragerea a 28 de millioane de tone de moloz, echivalentul a cinci piramide Keops.

Zurich se află astfel la 2h40 de Milano, ceea ce înseamnă cu o oră mai puţin decât până acum. Lucrarea a necesitat 17 ani de muncă şi a costat peste 11 miliarde de euro. Noul coridor Rin- Alpi leagă direct Marea Nordului de Marea Mediterană, de portul Rotterdam de Genova.

Tunelul va fi folosit zilnic de mai bine de 200 de trenuri de marfă care vor circula cu 100 km/h şi de 50 de trenuri de călători care vor putea rula cu 250 km/h. După acest tunel, în clasamentul celor mai lungi tuneluri din lume se află Seikan din Japonia – cu o lungime de aproximativ 54 de km urmat de tunelul Canalului Mânecii  care leagă Franţa de Marea Britanie şi care măsoară puţin peste 50 de km.