Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia: Polo Gentiloni a fost desemnat pentru a forma noul guvern

paolo_gentiloni_pe_11_decembrie_2016_la_sediul_administratiei_prezidentiale_italiene_roma.jpg

Paolo Gentiloni pe 11 decembrie 2016 la sediul Administratiei Prezidentiale italiene, la Roma
Paolo Gentiloni pe 11 decembrie 2016 la sediul Administratiei Prezidentiale italiene, la Roma
Sursa imaginii: 
REUTERS/Remo Casilli

Paolo Gentiloni este membru al Partidului Democrat, de centru dreapta, formaţiunea majoritară în cele două camere ale Parlamentului. Acesta va trebui să formeze viitoarea echipă iar apoi să primească votul de încredere care ar putea fi discutat miercuri.

 

Născut în Roma, fost jurnalist, absolvent de ştiinţe politice, Paolo Gentiloni este unul dintre fondatorii Partidului Democrat. El a devenit deputat pentru prima dată în 2001. Este unul dintre cei mai fideli susţinători ai lui Matteo Renzi, fostul premier care a demisionat în urma referendumului în care italienii au fost chemaţi să se exprime asupra agendei de reforme constituţionale. Acum, unul dintre obiectivele esenţiale ale noului premier ar putea fi găsirea unui acord la nivelul Parlamentului pentru a ‘armoniza’ legile electorale în vigoare, din cauza cărora Italia riscă o paralizie în cazul unor alegeri anticipate.Paolo Gentiloni va trebui să reformeze cele două modalităţi de vot din Camera Deputaţilor şi Senat iar apoi să garanteze o majoritate stabilă partidului ori coaliţiei care va câştiga viitoarele legislative.

Executivul va trebui să se arate capabil de a adopta unele măsuri considerate ca necesare – spre exemplu adoptarea unui decret urgent pentru a salva cea de a treia bancă a ţării - Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche din lume, aflată în pragul falimentului. Ïnainte de toate, noua echipă va trebui să treacă de votul de încredere din Parlament, miercuri 14 decembrie. Ar trebui să o obţină fără dificultate căci majoritatea de care dispune este aceeaşi din perioada Matteo Renzi. Partidele de opoziţie au refuzat ipoteza unui guvern de unitate şi responsabilitate naţională.

Paolo Gentiloni are puţin timp pentru a prezenta lista sa de miniştri, cu care se va prezenta înaintea şefului statului, înainte de Consiliul European din 15 decembrie. Urgenţa, este de a se asigura de bunul mers al ţării, al pieţelor financiare şi al Europei.