Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acord UE - Mali pentru gestionarea fluxului de migranţi

migranti_la_porte_de_la_chapelle_in_nordul_parisului_25_noiembrie_2016.jpg

Migranti la Porte de la Chapelle, în nordul Parisului, 25 noiembrie 2016
Migranti la Porte de la Chapelle, în nordul Parisului, 25 noiembrie 2016
Image source: 
©REUTERS/Jacky Naegelen

Este pentru prima dată când Uniunea Europeană stabileşte un angajament atât de precis cu o ţară africană în ceea ce priveşte întoarcerea acasă a celor care au cerut azil într-o ţară europeană dar au fost refuzaţi. Acordul va fi prezentat luni la Bruxelles.

 

Cea care s-a deplasat în Mali este Inalta reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Străine, Federica Mogherini. Ea a amintit că Uniunea Europeană s-a angajat încă din noiembrie 2015 să ajute financiar Africa pentru a diminua numărul migranţilor. Valoarea fondurilor se ridică la 1,8 miliarde de euro. Acordul Uniunea Europeană – Mali conţine iniţiative pentru a ajuta tinerii să găsească un loc un muncă la ei acasă, vizează întărirea serviciilor de securitate maliene şi o mai bună cooperare cu ţările vecine pentru a lupta contra traficanţilor de fiinţe umane şi pentru a ameliora controlul la frontiere.

Nouă proiecte în valoare de 145 de milioane de euro au fost adoptate în acest sens.Funcţionari malieni se vor deplasa în ţări membre ale Uniunii Europene pentru a ajuta la determinarea identităţii migranţilor, pentru a accelera întoarcerea acestora acasă. Numărul celor care cer azil în Europa şi care provin din diverse ţări africane - Mali, Nigeria ori Gambia, a înregistrat o creştere considerabilă. Statistica europeană arată că în 2014, din Mali au venit aproape 13.000 de migranţi iar în anul următor s-au înregistrat alţi 8.000. După Mali, UE încearcă să negocieze acorduri şi cu Etiopia, Nigeria şi Senegal. Acordul UE-Mali, va fi prezentat luni la Bruxelles. El era necesar, potrivit ministrului de Externe din Orlanda, ţară care a deţinut preşedinţia UE, la începutul anului.‘Doar cu o astfel de colaborare putem să atacam problema migraţiei direct de la rădăcină’, a explicat oficialul olandez.