Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Cazeneuve: cinci luni pentru finalizarea unor reforme

2016-06-22t123524z_642119819_lr1ec6m0yypw5_rtrmadp_3_france-politics-protests.jpg

Premierul francez Bernard Cazeneuve
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Noul prim ministru francez, Bernard Cazeneuve, urmează să-şi prezinte mîine în faţa deputaţilor programul de politică generală pentru următoarele cinci luni, deci pînă în mai anul viitor cînd în Franţa vor avea loc alegeri prezidenţiale. Premierul dispune de un timp limitat pentru a duce la bun sfîrşit mai multe reforme importante.

"In viaţa politică fiecare zi este utilă" a declarat Bernard Cazeneuve cu o săptămînă în urmă cînd a preluat funcţia de şef al guvernului de la Manuel Valls. Iar prima măsură pe care a anunţat-o a fost aceea de a prelungi starea de urgenţă în Franţa pînă pe data de 15 iulie 2017. Ca fost ministru de interne Bernard Cazeneuve cunoaşte bine dosarele legate de securitate şi de ameninţarea teroristă, dar şi altele, el fiind unul dintre colaboratorii apropiaţi ai preşedintelui François Hollande. Lui Bernard Cazeneuve îi revine acum sarcina de a consolida, pe ultima sută de metri, bilanţul unui mandat prezidenţial dificil, marcat de multe evenimente neprevăzute.

Guvernul Cazenevue va trebui în acelaşi timp să se ocupe de organizarea alegerilor prezidenţiale, să asigure securitatea internă şi să intensifice lupta împotriva terorismului, să facă faţă valului de imigranţi precum şi multor nemulţumiri exprimate de diverse categorii de salariaţi, începînd cu poliţiştii.

Un şantier politic important este şi cel al “dialogului cu islamul”, de care se va ocupa în special noul ministru de interne, Bruno Le Roux. Ministerul său a şi organizat o reuniune, a treia de acest tip, cu responsabili din cadrul Consiliului francez al cultului musulman. Această ultimă structură ar trebui să-i reprezinte pe cei aproximativ cinci milioane de credincioşi musulmani din Franţa, după cum tot ea se ocupă de cele 2500 de moschei şi de săli de rugăciune rezervate musulmanilor.

Franţa încearcă de mai multă vreme să creeze un islam autohton, care să nu fie înfeudat nici Marocului, nici Algeriei, nici Arabiei Saudite, nici altor state din Magreb sau Orientul Apropiat. Premierul Bernard Cazeneuve consideră că acest pariu trebuie cîştigat numaidecît pentru că altfel securitatea francezilor rămîne ameninţată. Declaraţiile sale în acest sens sunt categorice, mai ales cînd afirmă că fundamentalismul nu a fost niciodată paşnic. "Nu există salafism anodin, nu există integrism moderat”, a mai spus primul ministru. Din ordinul lui Bernard Cazeneuve au fost de fapt închise în Franţa în ultimul an în jur de 20 de moschei şi spaţii de rugăciune musulmane devenite locuri de îndoctrinare radicală.