Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antonio Guterres este noul secretar general al ONU

antonio_guterres_noul_secretar_general_al_onu.jpg

Antonio Guterres, noul secretar general al ONU
Antonio Guterres, noul secretar general al ONU
Sursa imaginii: 
REUTERS/Denis Balibouse

Portughezul Antonio Guterres îşi va începe mandatul de secretar general al ONU pe 1 ianuarie. Adică, înainte cu doar câteva săptămâni de învestitura lui Donald Trump la Casa Alba. Deloc simplu căci Statele Unite sunt cel mai mare susţinător financiar al ONU.

Ban Ki-moon îşi încheie cei 10 ani petrecuţi în fruntea ONU cu un bilanţ mai degrabă defavorabil, în special pe fondul crizei siriene.

Aşteptările în ceea ce îl priveşte acum pe fostul premier portughez Antonio Gutteres sunt enorme. Intrebarea este dacă va reuşi să facă pentru ONU şi pentru pacea mondială mai mult decât au facut predecesorii săi.  Se pune problema influenţei pe care ar putea să o exercite asupra protagoniştilor implicaţi în diversele războaie – Statele Unite ori Rusia.

Ban Ki-moon, spunea în 2006, că ‘statele membre au nevoie de un secretariat dinamic şi curajos şi nu de unul timorat’.

Noul secretar general trebuie aşadar să apeleze la carisma şi la experienţa sa din teren pentru a incita reprezentanţii permanenţi pentru a lucra împreună pe dosarele privitoare la Siria şi Orientul Mijlociu. Zece ani în care a parcurs planeta şi în special zonele de criză pentru a implementa programele Inaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi i-au oferit lui António Guterres o bună cunoaştere a chestiunilor de ajutor umanitar şi de dezvoltare locală.

Găsirea unei soluţii la războiul din Siria este prioritatea zero dar, alegerea lui Donald Trump ca viitor preşedinte al Statelor Unite complică situaţia. Victoria lui Donald Trump crează o incertitudine şi asupra Acordului de la Paris privitor la mediul înconjurător, acord în favoarea căruia a pledat mereu Ban Ki-Moon, atât timp cât s-a aflat în fruntea ONU. Statele Unite achită 22%  din bugetul operaţional al ONU şi finanţează misiunile de menţinere a păcii, 30% dintr-un total de 8 miliarde de dolari pe an.