Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Depakine: O acțiune de grup a fost lansată contra Sanofi

in_franta_mai_bine_de_zece_mii_de_femei_au_luat_depakine_produs_de_sanofi_intre_2007_si_2014.jpg

In Franta, mai bine de zece mii de femei au luat Depakine produs de Sanofi intre 2007 si 2014
In Franta, mai bine de zece mii de femei au luat Depakine produs de Sanofi intre 2007 si 2014
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO ERIC PIERMONT

Mai multe familii din Franța cer despăgubiri companiei Sanofi după ce ani de-a rândul li s-a prescris un medicament ce a avut grave repercursiuni asupra sănătății nou născuților. Este o premieră în Franța. Deși repercursiunile sunt grave, Asociația victimelor medicamentului Depakine a început o primă etapă înainte de a da în judecată, în masă, producătorul de medicamente. 2.000 de familii fac parte din asociație.

Asociația victimelor medicamentului Depakine reproșează companiei Sanofi că nu a informat femeile însărcinate că își expun copiii la un risc ridicat de malformații și de tulburări de dezvoltare. Avocatul asociației atenționează că aceste riscuri erau cunoscute încă din anii 1980. Substanța activă din Depakine - valproat este utilizată de la finele anilor 1960 în medicamentele destinate pacienților atinși de epilepsie.

Intre 2007 şi 2014, peste 14 mii de femei gravide au fost expuse în Franţa la această substanţă ce a provocat malformaţii congenitale şi probleme ale dezvoltării timpurii la copii. 10% dintre copii suferă de malformaţii iar 40% au dificultăţi în a se dezvolta.

Posibilitatea de a deschide o acțiune de grup pentru a incrimina un medicament sau un dispozitiv de sănătate defectuos a fost introdusă în legea sănătății de abia în decembrie 2015. In baza acestei legi, Sanofi dispune de patru luni pentru a răspunde Asociației Victimelor. Perioadă în care cea mai înaltă instanță din Franța, Tribunalul Regional din Paris ar putea obliga laboratorul să își recunoască întârzierea în a informa femeile asupra riscurilor la care se expun administrându-și substanța valproat.

Pentru început, acțiunea se canalizează pe dosarele a 14 familii pentru ca judecătorul să își facă o opinie. In faza a doua, vor putea cere despăgubiri toate cele două mii de familii care au avut de suferit de pe urma administrării acestui tratament cu Depakine, odată ce judecătorul va stabili că responsabilitatea Sanofi este una definitivă și clară în acest dosar.

Pentru ca procedura să nu dureze zece ani și să fie sortită eșecului, asociația a scris miniștrilor Sănătății și Justiției pentru a găsi o soluție rapidă la dosarul Depakine. Acțiunea deschisă acum se adaugă unor serii de proceduri deja lansate de victimele Depakine: peste 20 de proceduri civile ori penale deschise contra Agenției medicamentului pentru ‘greșeală de informare’.

Statul și-a recunoscut deja responsabilitatea și a anunțat că deschide un fond de indemnizații dar fără a stabili termenele clare de acordare a eventualelor despăgubiri.