Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța : Bolnavii trebuie să aștepte luni de zile pentru a fi consultați de un medic specialist

infirmiera_intr-un_spital_francez.jpg

Infirmiera intr-un spital francez
Infirmiera intr-un spital francez
Image source: 
AFP/Philippe Huguen

Timpii de așteptare pentru a fi consultat de un medic specialist în Franța au crescut considerabil în ultimii ani, arată o anchetă Le Figaro. Este nevoie de două luni de așteptare pentru a fi consultat de un medic ginecolog și de patru luni de un oftalmolog. In realitate, Franța înregistrează un paradox : este nevoie urgentă de medici iar în acelasi timp nu s-a înregistrat niciodată un număr atât de mare de doctori. 67% dintre pacienți au renuntat la a mai cere îngrijiri medicale din cauza timpului mare de așteptare.

 

La sate ori în comune, cu greu sunt atrași tinerii pentru a înlocui specialiștii care se pensionează iar cei care există, au atât de mulți pacienți că nu mai fac față și sunt nevoiți să îi refuze.Chiar și în marile orașe mulți generaliști care se pensionează nu reușesc să își dea mai departe cabinetul. In Paris, jumătate dintre aceștia au peste 60 de ani și își vor da în curând jos placa de pe cladirea cabinetului. In capitală vin tot mai puțini medici tineri căci taxele imobiliare sunt greu de suportat.

Iar situația se va degrada în condițiile în care populația îmbătrânește și se înregistrează o explozie a bolilor cronice.In plus, Franța a deschis larg porțile medicilor străini. Ei reprezintă an de an un sfert din noii înscriși în Ordinul Medicilor. Ïn realitate Franța înregistrează un paradox: este nevoie urgentă de medici și, în același timp, se înregistrează cel mai mare număr de doctori pe care l-a avut țara vreodată.Concret: la începutul anului erau înscriși oficial peste 285.000 de medici, dintre care 205.000 desfășoară o activitate permanentă. Adică, dublu comparativ cu anul 1980. Sau, altfel spus,  trei doctori la 100.000 de oameni, ceea ce înseamnă sub media europeană. Este mai bună situația în Germania, Italia și Spania dar mai proastă în Marea Britanie.

In plus, numărul medicilor care se vor pensiona în următorii ani va fragiliza situatia. Până în 2025, va dispărea un generalist din patru. In fața acestei realități, guvernul a lansat un plan ce vizează instalarea a o mie de tineri care vor lucra în cabinetele de la sate și li se va garanta un anumit pachet salarial de bază. Deputații vor însă să ceară și mai mult – să oblige tinerii să se instaleze în zonele în care fie există puțini specialiști fie dotarea spitalelor e mai sărăcăcioasă.

O altă problemă este creșterea numărului de studenți în condițiile în care amfiteatrele universităților sunt déjà pline iar profesorii sunt tot mai puțini. Decanul Facultății de Medicină din Brest susține că în 15 ani s-a triplat numărul de clase și niciun post de profesor nu a fost creat suplimentar. Pe de altă parte, din cei aproape 8.000 de noi medici formați an de an, 25% nu vor practica meseria niciodată. Mulți se plâng că petrec prea mult timp pentru a face chestiunile administrative și că nu mai au timp să își practice efectiv meseria ori că din cauza lipsei de personal a crescut numărul orelor de muncă.

Concluzia anchetei Le Figaro: este nevoie de reorganizarea sistemului pentru a-l face mai eficient. Viitorul președinte al Franței va avea ceva de muncă pentru a reuși să schimbe toate acestea.