Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Calais: Zidul anti-migrație a fost finalizat

in_2015_tot_marea_britanie_a_finantat_instalarea_unor_garduri_care_sa_impiedice_migrantii_sa_sara_in_camioane_in_timpul_ambuteiajelor.jpg

In 2015 tot Marea Britanie a finantat instalarea unor garduri care sa impiedice migrantii sa sara in camioane in timpul ambuteiajelor
In 2015 tot Marea Britanie a finantat instalarea unor garduri care sa impiedice migrantii sa sara in camioane in timpul ambuteiajelor
Sursa imaginii: 
Alice Pozycki

Lung de un km și înalt de 4 metri, zidul se află pe autostrada din apropierea Portului Calais. Pe el au fost așezate plante pentru a se încadra mai bine în peisaj. Nu toate oficialitățile locale sunt de acord cu această construcție.

 

Fortificația completează gardurile deja instalate pe această porțiune de autostradă care oferă un acces către portul Calais. Zidul a fost ridicat pentru a împiedica migranții să intre pe șosea pentru a se urca în camioanele care se îndreaptă catre Regatul Unit.Pentru responsabilii portului, acest zid este util pentru a securiza autostrada. Finanțată de Marea Britanie, construcția a costat 2,7 millioane de euro.

Lucrările au început în septembrie dar întrerupte în noiembrie în urma unei cereri formulate de primarul orașului Calais, Natacha Bouchart. Aceasta estima că zidul nu își are sensul odată ce tabăra de migranți a fost închisă. In plus, spunea doamna primar, contravine reglementărilor de urbanism și mediu. Totodată, localnicii se plâng că odată cu securizarea acestei zone, simt că trăiesc într-o pușcărie.

La finele lui noiembrie, Tribunalul administrativ de la Lille a decis continuarea lucrărilor pe motiv că evacuarea taberei nu va însemna neapărat că autostrada nu va mai fi străbătută de migranți.

Pentru Jean-François Dubost, responsabilul cu programul de protecție a populației de la Amnesty International, autoritățile franceze și britanice investesc destulă energie pentru a împiedica migranții să traverseze Canalul Mânecii. Dar nu investesc la fel de mult pentru ca refugiații care au familia în Anglia să poată fi reunificați. El cere dezvoltarea unor căi legale pentru aceștia sa ajunga în Marea Britanie dar si pentru a limita riscul de a avea noi puncte de trecere prin locuri periculoase, precum este cazul autostrăzii.