Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit european: Alep şi criza migratorie pe agenda discuţiilor

000_nic6048920_0.jpg

Image source: 
credit foto: rfi.fr

Subiectul legat de Alep se impune de la sine pe agenda discuţiilor la summitul de joi 15 decembrie al Uniunii Europene, ultimul pe acest an. Numeroase apeluri sunt deja formulate, de exemplu din partea Parlamentului de la Strasbourg, pentru ca şefii de stat şi de guven ai ţărilor membre în Uniunea Europeană să ceară încetarea crimelor de război la Alep şi protecţia civililor. Un alt subiect important va fi cel legat de valul migrator, în mare parte o consecinţă a războiului din Siria.

Să precizăm de la bun început că o anumită schimbare de protocol marchează, în contextul acestei reuniuni de la Bruxelles, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Primul ministru britanic Theresa May va participa la discuţii dar va fi absentă de la dineul de lucru prevăzut în cursul serii. Acest summit va începe deci în formula 28 pentru a continua apoi în formula 27. Un tacîm mai puţin la masa familiei europene, traumatizată încă de Brexit. De altfel în contextul acestui dineu cei 27 vor adopta şi un text prin care vor cere deschiderea cît mai rapidă a negocierilor de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Un alt subiect delicat este cel al relaţiilor cu Turcia. Pe de o parte Uniunea Europeană este îngrijorată de ceea ce se întîmplă pe plan intern în Turcia, dar pe de altă parte Recep Tayyip Erdogan rămîne partenerul numărul unu al europenilor în vederea frînării presiunii migratorii. Comisia europeană a declarat că va pune în aplicare acordul cu Ankara în virtutea căruia migranţii vor fi reţinuţi pe teritoriul Turciei, dar în schimb cetăţenii turci vor beneficia de suprimarea vizelor cînd vor dori să călătorească în Europa.

Un acord care rămîne sub semnul îndoielii şi al controverselor. Presiunea migratorie este însă enormă în prezent, Bruxelles-ul recenzează zilnic cel puţin o sută de ambarcaţiuni care ajung pe insulele greceşti. In acelaşi timp europenii îşi pun întrebări dacă este normal să închidă ochii la “presiunile autoritare interne” ale lui Recep Tayyip Erdogan. De la tentativa de lovitură de stat din iulie, 36 000 de persoane au fost arestate în Turcia şi aşteaptă să fie judecate, iar o sută de mii de funcţionari au fost licenţiaţi.

Dineul în formula 27 riscă să fie unul cu gust amar pentru liderii europeni în acest sfîrşit de an, unul dintre cei mai dificili ani pe care i-a cunoscut Uniunea Europeană, un an "oribil" cum scrie Agenţia France Presse. Un tsunami numit Brexit, un altul numit Donald Trump sunt pe cale să modifice multe lucruri în Occident, pe fond de profunde nemulţumiri exprimate atît de electoratul european cît şi de cel american. S-ar spune că globalizarea s-a lovit cu capul de tavan, mai sus decît atît nu se poate merge cu ideea de deschidere, şi că în viitor vom asista la o repliere generală, la mai mult individualism şi protecţionism, şi la mai multe măsuri anti-imigraţie.

Din păcate, în această ultimă privinţă zidurile şi sîrma ghimpată nu vor folosi la nimic. O placă tectonică s-a detaşat de fapt dinspre Africa, Asia şi America latină, cea a demografiei galopante care alunecă spre emisfera bogată a nordului. Există o “bombă migratorie” (ca să folosesc expresia unor comentatori francezi) care a explodat deja şi efectele ei vor modifica în deceniile următoare configuraţia umană, economică, culturală a Occidentului.