Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pesimismul şi neîncrederea tinerilor francezi ating recorduri

generation_what.jpg

Imagine de pe situl generation-what.fr
Imagine de pe situl generation-what.fr
Sursa imaginii: 
generation-what.fr

Un studiu realizat de institutul Cevipof din Franţa şi publicat de ziarul Le Monde arată că pesimismul tinerilor francezi faţă de viitorul care-i aşteaptă atinge cote record. Neîncrederea lor faţă de clasa politică, instituţii şi presă este şi ea extrem de mare.

Ancheta, intitulată « Generation what ? » a fost realizată la nivel european în rândul tinerilor între 18 şi 34 de ani. Partea franceză conţine un eşantion de peste 20.000 de tineri. Faţă de ancheta precedentă din 2013, lucrurile se agravează. Simţindu-se « sacrificat » în faţa crizei şomajului, tineretul este cuprins de un sentiment de revoltă vizavi de clasa politică, instituţii şi mass-media. « Tinerii sunt pesimişti cu privire la posibilităţile pe care societatea franceză le poate oferi pentru a se integra în condiţii bune, pentru a găsi un loc de muncă la înălţimea competenţelor lor, pentru a fi recunoscuţi ca fiind de o utilitate socială » notează printre altele sociologii care au analizat răspunsurile tinerilor.

În acest autoportret 2016, tinerii se descriu deci drept « o generaţie sacrificată » sau « pierdută ». Printre cei activi, două treimi se consideră prost plătiţi faţă de calificările lor. Nu-i deci de mirare furia care musteşte. 62% dintre tineri se declară « gata să participe la un mare moment de revoltă ». 99 de procente dintre tinerii francezi cred că oameni politici sunt corupţi, 63% că sunt « toţi corupţi », semn extrem de negativi în ajun de prezidenţiale şi legislative. 87 de procente dintre tineri nu au încredere în clasa politică dar nici în presă.

În cine au însă încredere tinerii sunt ONGurile. Ideea unui serviciu civil obligatoriu este şi ea apreciată de mai bine de 8 tineri din 10. În fine, prima preocupare a tinerilor francezi a devenit mediul înconjurător şi ecologia.

 
Pesimismul şi neîncrederea tinerilor francezi ating recorduri