Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prezidenţialele din Franţa: 9 candidaţi la primarele socialiştilor

candidati_ps.jpg

8 din cei 9 candidati la primarele socialistilor
8 din cei 9 candidati la primarele socialistilor
Sursa imaginii: 
REUTERS/Staff

Lista candidaturilor pentru primarele stângii s-a închis joi seara. 9 personalităţi au decis să participe la cursa pentru învestitură în vederea prezidenţialelor de anul viitor. In aşteptarea validării sau nu a tuturor dosarelor – răspunsul definitiv e aşteptat sâmbătă – să vedem cine sunt cei 9 şi ce şanse au ca să reprezinte tabăra socialiştilor în primăvara lui 2017.

Manuel Valls este favoritul acestei liste de 9 pretendenţi la postul de reprezentant al socialişilor la prezidenţialele de anul viitor. Fostul premier a profitat de ocazia oferită de depunerea dosarului său de candidatură pentru a-şi arăta presupusa superioritate faţă de restul concurenţei. Valls e sprijinit de aproape 180 de senatori şi deputaţi socialişti plus de câţiva dintre miniştrii cei mai « grei » ai echipei de la Paris : Jean-Yves Le Drian de la Apărare, Michel Sapin de la Economie şi Najat Vallaud-Belkacem de la Educaţie sunt susţinători ai fostului premier.

Un ex-şef de guvern care se va confrunta în această cursă internă cu 4 foşti colegi de echipă, 4 foşti miniştrii care probabil nu-i vor face multe cadouri. E vorba mai întâi de Arnaud Montebourg şi Benoît Hamon, reprezentând aripa stângă a socialiştilor. A intrat în cursă şi Vincent Peillon, ex-ministru al Educaţiei şi Sylvia Pinel, reprezentantă a radicalilor de stânga, fost ministru şi singura femeie din grupul celor 9 candidaţi. In fine, ecologistul François de Rugy şi centristul Jean-Luc Bennhamias se prezintă şi ei în cursa socialiştilor care astfel se pot lăuda că organizează primare deschise întregii stânge ceeace este complet neadevărat. O serie de alţi foşti miniştrii – precum Emmanuel Macron – sau reprezentanţi ai comuniştilor vor veni să le strice socotelile socialiştilor şi amicilor lor. In fine, doi candidaţi socialişti neaşteptaţi şi-au depus şi ei dosarele : e vorba de un fost funcţionar la inspecţia muncii şi de un consilier municipal al unui oraş de provincie.

In total deci 9 candidaţi – răspunsul definitiv va veni însă de abia pe 17 decembrie – care se vor confrunta de trei ori la televizor înaintea primului tur al primarelor, programat pe 22 ianuarie. Al doilea e prevăzut pe 29 ianuarie. Toată lumea are deci 6 săptămâni la dispoziţie ca să-i convingă pe francezi să voteze cu ei la primare. Intrebarea pe care şi-o punea toată lumea este dacă după 29 ianuarie, această stângă divizată va reuşi să strângă rândurile în perspectiva adevăratelor alegeri, cele prezidenţiale din aprilie şi mai 2017.

Candidatul dreptei, ex-premierul François Fillon, şi-a format o echipă uriaşă

Echipa de campanie a lui François Fillon este pletorică, se aseamănă cu o armată mexicană. Ca să satisfacă pe toată lumea, candidatul dreptei la prezidenţialele de anul viitor a creat 123 de posturi în jurul lui. Ca să nu uite pe nimeni şi să nu provoace susceptibilităţi, directorul de campanie al lui Fillon a oferit ceva fiecărui reprezentant al diverselor curente conservatoare : coppéişti, sarkozyşti, juppéişti, toată lumea a fost servită. Cu riscul ca între consilierii strategici, cei politici şi restul cu diferite alte competenţe, nimeni să nu mai înţeleagă nimic. In realitate însă, un nucleu dur compus doar din 6 persoane de încredere va fi motorul acestei enorme maşinării electorale.

 
Prezidenţialele din Franţa : 9 candidaţi la primarele socialiştilor