Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, prezidenţiale: clarificări şi incertitudini în tabăra stîngii

In Franţa, stînga îşi lansează primarele în vederea prezidenţialelor de anul viitor cu 7 candidaţi pe linia de start. Cei şapte au puţin timp la dispoziţie pentru a-şi prezenta programele, primul tur al scrutinului este programat pe 22 ianuarie iar al doilea pe 29.

Simetrie totală în tabăra stîngii faţă de primarele dreptei: tot şapte candidaţi dintre care o femeie. Reamintim că dreapta l-a desemnat în calitate de candidat unic pe fostul premier François Fillon pentru prezidenţialele din mai 2017. Socialiştii francezi, după ce preşedintele François Hollande a anunţat că nu va candidat pentru un al doilea mandat, au răsuflat uşuraţi iar premierul Manuel Vals s-a putut astfel lansa în cursă, după ce a demisionat din post.

Intr-un fel el este si favoritul acestor primare ale stîngii, avînd practic cea mai mare experienţă politică. Ei îi are însă ca adversari pe mai mulţi foşti miniştri: Arnaud Montebourg, Benoît Hamon, Vincent Peillon şi Sylvia Pinel. Primul s-a aflat în fruntea ministerului economiei, următorii doi au condus în anumite perioade ministerul educaţiei, iar Sylvia Pinel, singura femeie din grup, s-a ocupat de spaţiile locative. In cursa primarelor se mai află un deputat ecologist, François de Rugy, un fost euro-deputat de centru stînga, Jean-Luc Bennahmias, figuri aproape necunoscute de marele public.

De notat că două alte personalităţi ale stîngii se prezintă la prezidenţiale cu statut de candidaţi independenţi, care nu participă la primare. Este vorba de Jean-Luc Mélenchon, "campionul stîngii radicale" (cum îl numeşte Agenţia France Presse) şi un alt fost ministru al economiei, încă tînărul Emmanuel Macron (38 de ani). Candidaturile lor riscă să complice strategia stîngii în măsura în care fiecare dintre ei este cotat cu 13 la sută din intenţiile de vot.

Pentru moment, în perspectiva primului tur al prezidenţialelor, sondajele par să le fie favorabile lui François Fillon, candidatul dreptei, şi lui Marine Le Pen candidata extremei drepte.