Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“ONU se adaptează noilor realităţi” - interviu cu Ion Jinga, ambasadorul României la ONU

he_dr_ion_jinga.jpg

Ion Jinga, ambasadorul României la ONU
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Criza siriană se reflectă într-un mod negativ asupra Organizaţiei Naţiunilor Unite, criticată tot mai des pentru paralizia de care a dat dovadă în acest context. Ambasadorul României la ONU, Ion Jinga, subliniază însă în interviul pe care ni l-a acordat la RFI că ONU rămîne, în ciuda tuturor criticilor formulate, singurul cadru legitim de dezbatere a problemelor umanităţii.

Cotidianul Le Monde cu data de 20 decembrie îşi deschide ediţia cu titlul următor: “ONU – cinci ani de neputinţă în faţa haosului sirian.” Eixistă însă un plan de reformă a organizaţiei, de natură să adapteze acest complicat mecanism problemelor şi crizelor contemporane, consideră Ion Jinga.  

Ambasadorul României pe lîngă Organizaţia Naţiunilor Unite, Ion Jinga, ne vorbeşte pe larg despre tradiţiile diplomaţiei româneşti, despre prezenţa României la ONU şi despre iniţiativele româneşti în acest context. Sunt evocate şi alte subiecte importante precum  reforma instituţiei care este un proces lung (nu întotdeauna vizibil). Ion Jinga ne evocă şi personalitatea noului secretar general al Organizaţiei, Antonio Guterres.

Ion Jinga a intrat în diplomaţie în 1992 şi a acumulat o vastă experienţă ca ambasador al României în Belgia şi apoi în Marea Britanie.

La microfonul lui Matei Vişniec, ambasadorul României la ONU, Ion Jinga, ne mai vorbeşte despre ataşamentul său francofon, cu atît mai mult cu cît limba franceză este una din limbile de lucru ale organizaţiei.

 

 

 

 

 
Intreviu cu ambasadorul României la ONU, Ion Jinga.