Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Măsuri de securitate sporite în toată Europa

2016-10-21t232344z_1466306180_s1beuiihrkaa_rtrmadp_3_france-security-police.jpg

Paris, esplanada de la Notre-Dame
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Atacul de la Berlin a provocat o undă de şoc în întreaga Europă şi numeroase ţări, în frunte cu Franţa, au anunţat întărirea măsurilor de securitate. In presă şi pe platourile de televiziune unii responsabili politici se întreabă chiar dacă nu ar fi mai judicios ca unele pieţe de Crăciun, care atrag zeci de mii oameni în această perioadă, să fie închise. Răspunsul autorităţilor, cel puţin în Franţa, este însă NU, şi pe bună dreptate.

Nu, nu trebuie să renunţăm la modul nostru de viaţă şi la tradiţiile noastre de teama teroriştilor. Ar însemna de fapt să le facem jocul, să cedăm teren, să le recunoaştem victoria. Cam aşa sunt formulate răspunsurile în prezent, atît în Franţa cît şi în alte ţări. Ceea ce nu înseamnă că nu se impune luarea unor noi măsuri de securitate. Preşedintele François Hollande s-a exprimat în acest sens afirmînd că nivelul de alertă este foarte ridicat şi că se impune o vigilenţă sporită.

Ministrul de interne Bruno Le Roux s-a deplasat la Strasbourg, oraş care găzduieşte cea mai mare piaţă de Crăciun din Franţa. Practic tot oraşul este un fel de tîrg de Crăciun cu zeci de mii de turişti debarcînd zilnic ca să asiste la această gigantică sărbătoare religioasă şi comercială, cu numeroase evenimente culturale în program. Bruno Le Roux a anunţat că dispozitivele de securitate au fost întărite peste tot, inclusiv la Paris unde se ştie acum că piaţa de Crăciun de pe Champs-Elysées figura printre ţintele potenţiale ale unui grup terorist arestat între timp.

Măsuri similare au fost luate în Belgia, ţară care a constituit baza de formare şi intrare în acţiune a multor jihadişti. Să nu uităm că în luna martie a acestui an atacuri coordonate au provocat mortea a 32 de persoane la Bruxelles. In Olanda, în Marea Britanie, în ţările scandinave, în Austria, în Polonia, în Cehia autorităţile iau în calcul acum toate scenariile posibile, inclusiv posibilitatea repetării unor scenarii, pentru că atacul de la Berlin este limpede unul care l-a avut ca model pe cel de la Nisa de pe 14 iulie.

„Să nu lăsăm terorismul să ne distrugă tradiţiile” a spus ministrul de interne austriac Wolfgang Sobotka, declaraţie reluată de Agenţia France Presse. Iar omologul său francez Bruno Le Roux îi îndeamnă pe oameni să nu accepte ideea de frică, de panică, să iasă în continuare în oraş, la magazine, să se bucure de tot ceea ce această perioadă a sărăbătorilor aduce şi propune ca distracţie şi bucurie de a trăi.

Aceasta este şi singura poziţie raţională într-un astfel de moment, chiar dacă Franţa îşi aminteşte că în ultimii doi ani un val de atentate fără precedent a suprimat 238 de vieţi omeneşti.

Culmea ironiei, luni 19 decembrie, în ziua atentatului de la Berlin, ministrul francez de interne a efectuat o vizită în Germania tocmai pentru a discuta cu omologul său despre lupta anti-teroristă. O bătălie care se anunţă încă lungă şi nu este exclus ca în materie de securitate europenii să fie obligaţi să adopte treptat noi comportamente. Tocmai pentru a nu-şi schimba modul de viaţă şi pentru a-l prezerva.