Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bătălia de la Alep s-a încheiat, urmează cea de la Idlib?

2016-07-29t175312z_1408199758_s1betskggeaa_rtrmadp_3_mideast-crisis-idlib-hospital_0.jpg

Maternitate bombardata în apropiere de Idlib în iulie 2016
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Idlib este numele unei regiuni din nord-estul Siriei avînd drept capitală un oraş cu acelaşi nume, şi care ar putea deveni teatrul unei noi bătălii. Comentatorii se întreabă deja dacă dupa drama de la Alep nu va urma alta la Idlib, pentru că acesta este şi ultimul mare bastion controlat încă de rebelii sirieni.

Mă întreb uneori cu tristeţe pînă cînd opinia publică mondială va continua să „înveţe” geografie datorită crizelor şi războaielor care se înlănţuiesc în ritm alert. De la intervenţia americană în Irak şi declanşarea aşa-ziselor „revoluţii” din lumea arabă nume precum Tikrit, Mosul, Fallujah, Misrata, Syrta, Benghazi, Palmira, Raqa, Homs, Alep şi multe altele au apărut de mii şi mii de ori în presa mondială, sau au fost pronunţate de reporteri şi strategi.

Nu este exclus ca următorul pe listă să fie Idlib, oraş numărînd 200 000 de locuitori, şi zonă în care se refugiază în prezent ultimii insurgenţi de la Alep. Potrivit cotidianului Le Monde, în jur de 50 000 de luptători anti-Assad sunt în prezent concentraţi în această regiune care nu este de loc izolată, în sensul că poate comunica cu Turcia.

Situat doar la 65 de kilometri sud-vest de Alep, oraşul Idlib a fost deja bombardat de forţele lui Bachar al-Assad. Si nu este exclus ca după etapa Alep regimul de la Damasc să-şi concentreze ofensiva la Idlib. Cei care au fugit de la Alep din cauza bombelor şi s-au refugiat al Idlib nu au scăpat încă de război, scrie Le Monde. Cotidianul francez mai arată că rebelii anti-Assad din această regiuni formează un mozaic de grupuri susceptibile în orice moment să se lupte între ele. Facţiuni moderate se află de fapt pe acelaşi teritoriu cu grupuri radicale. Iar ultimii rebeli sprijiniţi de Occidentali la Alep se văd acum retranşaţi la Idlib alături de extremişti sprijiniţi de Turcia, Arabia saudită sau de Qatar.

Sigur, ideal ar fi ca armele să tacă în prezent şi ca Bachar al-Assad să accepte o tranziţie politică la care să se asocieze opoziţia. Greu de spus însă în prezent cine sunt reprezentanţii opoziţiei în Siria şi cu ce lideri s-ar putea asocia ea unui proces de reconciliere.