Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


2016, anul cel mai cald din istorie

Temperatura medie a anului în curs va fi şi mai mare decât cea înregistrată în 2015. Un nou record aşadar de când au început să se măsoare temperaturile în mod regulat în 1850. In 2016, temperatura medie va depăşi cu 1,2°C pe cea înregistrată în era preindustrială.

Semnalul de alarmă, mai bine zis confirmarea faptului că 2016 a fost anul cel mai cald de când se înregistrează temperaturile, a venit de la climatologul american Gavin Smith. Ziarul Le Figaro, care publică un dosar pe tema asta, notează că afirmaţia lui Smith a fost confirmată şi de climatoloaga franceză Valérie Masson-Delmotte. Tot cotidianul francez dă cuvântul şi un specialist britanic care spune că « primele luni ale lui 2016 au fost toate mai calde decât cele din anul precedent » şi că deci, extrapolând, se poate spune că anul 2016 în întregime a fost mai fierbinte decât ceilalţi.

Pe scurt, chiar dacă bilanţul oficial, cifrele definitive, nu vor fi publicate decât peste câteva săptămâni de Organizaţia meteorologică mondială, cifrele provizorii sunt suficiente pentru a da tendinţa generală.

Comparativ, 2015, care era precedentul an cel mai cald, afişa o temperatură « doar » cu 1°C mai mare decât cea din era preindustrială. Anul 2016 se anunţă cu 1,2°C şi deci, obiectivul afişat de COP21 de la Paris anul trecut, acela de a nu depăşi pragul de 1,5°C în viitorul apropiat, pare o ţintă greu de atins.

Intr-o bună zi, nu va mai exista banchiză arctică vara

Recordul din acest an se datorează în parte fenomenului climatic El Niño, foarte puternic la începutul lui 2016. « Anii El Niño sunt anii de maxim climatic » afirmă un alt cercetător citat de Figaro. Fenomenul El Niño se traduce prin curenţi marini puternici care încălzesc apele de suprafaţă ale Pacificului. El nu poate contribui însă la creşterea temperaturii globului decât în proporţie de 10 până la 25%. Cu alte cuvinte, altceva e la originea încălzirii climei, şi anume concentraţia de CO2, principalul gaz cu efect de seră. El a depăşit anul acesta valoarea simbolică de 400 de ppm – părţi per milion – în atmosferă.

In fine, e de notat că recordul de temperatură globală, prin definiţie e o medie, deci nu e valabil neapărat pentru Europa şi cu atât mai puţin pentru o ţară anume, România sau Franţa de exemplu. Pentru Europa, 2016 va fi astfel « doar » al 4-lea cel mai cald an iar în Hexagon situaţia este şi mai contrastată, spun specialiştii. « Incălzirea climatică în Franţa este mai flagrantă verile decât iernile » spune Anne Pineaud de la serviciul Météo-France, citată de acelaşi Le Figaro.

Ziar care într-un alt articol ne avertizează că la polul Nord temperaturile au atins cote îngrijorătoare. Banchiza – adică gheaţa care pluteşte pe apă – a atins un minim sezonier în 2016 cu o treime mai mic decât normala. Pe scurt, în timpul verii polare, 70% din banchiză nu a rezistat şi s-a topit. « Intr-o bună zi, nu va mai exista banchiză arctică vara » previne un specialist citat de Figaro.

 
2016, anul cel mai cald din istorie