Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii şi Târgul de Crăciun de pe Champs-Elysées (Reportaj audio şi foto)

20161220_191253.jpg

Avenue des Champs-Elysées pe înserate, în ajun de Cràciun
Avenue des Champs-Elysées pe înserate, în ajun de Cràciun
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

In toată Franţa, sărbătorile de Crăciun se vor petrece sub înaltă supraveghere poliţienească. Recentul atentat de la Berlin va spori şi mai mult vigilenţa forţelor de ordine în spaţiile publice şi turistice. Colegul nostru Vasile Damian s-a plimbat marţi şi miercuri pe aleile târgului de Crăciun de pe Champs-Elysées, cel mai important de la Paris, şi a stat de vorbă cu unii dintre românii care lucrează acolo.

Lume multă pe Champs-Elysées în ciuda stării de urgenţă încă în vigoare în Franţa. Alerta anti-teroristă este practic la nivel maxim iar recentul atac sângeros de la târgul de Crăciun din Berlin nu a făcut decât să mărească vigilenţa forţelor de ordine déjà mobilizate în tot Hexagonul.

Pe aleile principalului târg de Crăciun din Paris, ca de obicei, standuri lângă standuri – căbănuţe destul de kitch după gustul nostru – propun trecătorilor vrute şi nevrute. De la săpun şi artizanat din Madagascar, până la produse culinare – de sezon sau nu – din mai toate colţurile lumii, nimic nu lipseşte de pe celebra « Avenue » pariziană. Vremea e frumoasă, nu foarte friguroasă, soarele e prezent, la fel şi turiştii sau simplii parizieni. Cine sunt tot mai numeroşi, sunt vânzătorii români. Par a fi câteva zeci, practic din două în două standuri auzi vorbindu-se româna.

Am stat de vorbă cu o parte dintre ei şi i-am întrebat ce fac aici. Unii vând fish and chips, alţii clătite sau castane. Ce i-a adus aici, pe Champs-Elysées, pe toţi aceşti tineri – veniţi unii din Brăila sau chiar din Republica Moldova – este salariul, banul câştigat mai bine decât la ei acasă. « În ţară câştigam 200 de euro, aici iau peste o mie » îmi spune Daniel, cel care vinde fish and chips.

« Se moare mai mult la volan decât în atentate »

Poliţia franceză este atot-prezentă, patrulele – unele în tandem cu poliţişti români, veniţi să combată delincvenţa compatrioţilor noştri – sunt foarte vizibile. Motiv de satisfacţie şi linişte pentru vânzători. Mai sunt totuşi unii – în particular Alexandra de la clătite - care nu se simt în siguranţă, li se pare că e mai nesigur decât în anii trecuţi.

Cui nu-i e frică, este Alexandru Găvan. Tânărul din Târgul Mureş e pentru prima dată la Paris şi vinde produse gastronomice ungureşti la frumosul stand al ţării învecinate. De 5 ani Ungaria are o cabană dublă, exact în Rond-Point des Champs-Elysées, cu alte cuvinte unde e mai bine. « Îmi place la Paris, vreau să revin. E multă lume care vine să cumpere specialităţi ungureşti. Vin chiar şi mulţi români pentru că seamănă mâncarea noastră cu a lor » îmi zice Alexandru.

Pe aleile târgului de Crăciun de pe Champs-Elysées, multe atracţii pentru copii şi mulţi copii dornici să profite de ele. Părinţii, fatalişti, îmi spun că n-au de ce să se teamă, « n-o să-şi strice Crăciunul şi distracţia – mai ales pe cea a copiilor – din cauza unor ameninţări teroriste. Trăim de acum încolo cu asta şi asta e ! Viaţa continuă ! Oricum, se moare mai mult la volan », îmi zice un tată entuziast şi cu copilaşul gata să-i fugă dintre picioare.

Târgul de Crăciun de pe Champs-Elysées

Dimineata, destul de putinà lume pe Champs-Elysées unde târgul de Cràciun de abia îsi deschide portile
Dimineata, destul de putinà lume pe Champs-Elysées unde târgul de Cràciun de abia îsi deschide portile
 
Românii şi Târgul de Crăciun de pe Champs-Elysées (Reportaj audio şi foto)