Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alepul evacuat, observatorii ONU la faţa locului. Assad anunță recucerirea totală a orașului

alep.jpg

Un soldat al armatei siriene în fata ruinelor cetàtii medievale de la Alep, 13 decembrie 2016
Un soldat al armatei siriene în fata ruinelor cetàtii medievale de la Alep, 13 decembrie 2016

Circa 30 de observatori ONU au ajuns în estul oraşului Alep pentru a superviza faza finală a operaţiunilor de evacuare a civililor şi rebelilor. O desfăşurare de oameni decisă de o rezoluţie adoptată de Consiliul de securitate pe 19 decembrie. Odată ce ultimii insurgenţi şi civili vor fi plecat de acolo – probabil vineri - regimul de la Damasc va putea proclama recucerirea totală a celui de-al doilea oraş din Siria.

ACTUALIZARE: Regimul sirian a anunţat joi că a preluat controlul asupra Alepului, al doilea cel mai important oraş din ţară, obţinând astfel cea mai mare victorie în faţa rebelilor de la începutul războiului, în 2011, relatează AFP.

....................................................................................

Bachar al-Assad a admis încă de joi că recucerirea Alep-ului de către trupele siriene este şi o victorie a aliaţilor săi iranieni şi ruşi. In acest context, liderul de la Damasc – care se exprima în faţa unei delegaţii venite de la Teheran - a mai precizat că « bătălia de la Alep este o etapă pe drumul ce duce la sfârşitul terorismului pe întreg teritoriul Siriei şi creează circumstanţele unei soluţii pentru a pune capăt războiului ». De partea sa, ministrul rus al Apărării a declarat la Moscova că « intervenţia Rusiei la Alep a permis evitarea prăbuşirii statului sirian ». Tot oficialul de la Moscova a precizat că armata rusă ar fi ucis circa 35.000 de rebeli de când şi-a început primele bombardamente în septembrie anul trecut.

Intre timp, evacuarea ultimilor rebeli şi civili continuă dar într-un ritm mai puţin susţinut decât şi-ar fi dorit ONU. Lucrurile au fost încetinite mai întâi de negocierile între cele două tabere iar acum de intemperiile care se abat asupra nordului Siriei. De miercuri, 4 mii de combatanţi ar fi plecat totuşi la bordul unor autocare şi maşini private spre regiunile rurale din vestul Alep-ului şi spre provincia Idlib, încă sub controlul rebelilor. « Intr-o săptămână, au putut astfel părăsi Alep-ul în jur de 30 de mii de persoane », afirmă Crucea roşie internaţională.

Evacuarea părţii estice a oraşului Alep, pe vremuri cel mai mare oraş din Siria şi capitala sa comercială, lasă în urmă un câmp de ruine devastate de bombele şi rachetele forţelor siriene, iraniene şi ruseşti.

După terminarea operaţiunilor de la Alep, analiştii se întreabă acum care va fi următorul obiectiv al regimului de la Damasc. Provincia Idlib, strategică, ar putea fi cap de listă a priorităţilor sirienilor şi aliaţilor săi. Un expert de la Washington Institute citat de colegii noştrii francezi de la RFI afirmă că « există vreo 50 de mii de combatanţi rebeli în aceea zonă. Următoarea mare ofensivă va fi deci acolo. Intrebarea care se mai pune este când va avea ea loc » spune Fabrice Balanche. Probabil peste ceva timp întrucât soldaţii sirieni au nevoie să se odihnească puţin. Si mai au treabă la Palmyre şi Deir Ezzor unde islamiştii au revenit. « Când vor termina însă acolo şi se vor concentra ca să recucerească Idlib, se va fi terminat cu rebeliunea siriană » avertizează expertul francez.

Alep evacuat, observatorii ONU la faţa locului