Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O fetiţă transgender pe coperta lui National Geographic

Celebra revistă americană National Geographic publică pe coperta numărului ei din ianuarie 2017 fotografia unei fetiţe transgender. Pentru a-şi ilustra dosarul consacrat « Revoluţiei genului », publicaţia a ales-o pe Avery Jackson, fetiţă de 9 ani, născută într-un corp de băiat. Reacţiile la această copertă au fost foarte divizate.

Dacă homosexualii şi lesbienele sunt mai bine acceptati din punct de vedere social în SUA, acest lucru se datorează anumitor decizii istorice ale Curţii Supreme. Există însă mai departe o categorie de persoane rămase la marginea societăţii şi anume cele transgender. E şi motivul pentru care National Geographic a decis să le consacre numărul din ianuarie 2017.

Pe copertă, îmbrăcată în pantaloni şi tee-shirt roz, cu părul colorat tot în roz, Avery Jackson 9 ani, din Kansas City. Poza e la originea controversei pentru că Avery e în fapt un băiat care la vârsta de 5 ani a decis că e fată. O premieră pentru National Geographic care şi-a obişnuit cititorii mai degrabă cu fotografii cu animale sau cu peisaje decât cu dezbateri de societate.

Si totuşi, sub titlul « Revoluţia genului », revista lunară americană a decis să publice o largă anchetă în rândul a 80 de copii, toţi în vârstă de 9 ani, din 8 ţări diferite. Redactorul-şef de la National Geographic spune că scopul acestei anchete este de a face mai bine cunoscut un grup care ocupă tot mai mult actualitatea dar care continuă să fie respins sau neînţeles de 2 americani din 3.

Comunitatea LGBT – lesbiană, gay, bi şi trans – a salutat iniţiativa revistei americane. Alţii însă s-au simţit ofensaţi şi au ameninţat că-şi anulează abonamentul la National Geographic. Cele mai virulente critici au venit de la dreapta creştină. « Asociaţia Familiei Americane a denunţat exploatarea unui copil pentru apărarea unei cauze. Animatorul unui radio evanghelic i-a reproşat revistei că a transformat un copil cu sentimente confuze într-o celebritate internaţionale » scrie de exemplu colegul nostru francez de la RFI. Pe reţeaua Twitter comentariile injurioase sunt imposibil de reprodus aici. Tot atâtea dovezi ale unei lipse de toleranţă, ale unei uri amestecate cu frica.

De partea ei, Avery Jackson spune în interviu că nu este un monstru. « Nu mai sunt obligată să mă prefac că sunt un băiat. Vreau să fiu tratată ca orice altă fiinţă umană » spune fetiţa care, prin spontaneitatea şi vârsta ei precoce, îi dă un carater natural şi deloc prefăcut. Pe scurt, transformarea ei şi consacrarea ei de acum pe coperta unei reviste precum National Geographic, confirmă faptul că transgender-ul este un fenomen normal care trebuie să fie acceptat ca atare. « Acum două decenii o astfel de copertă era de neimaginat » scrie editorialistul de Le Temps. « Un pas mare a fost făcut acum de National Geographic chiar dacă el nu este unanim apreciat » conchide ziarul elveţian.

O fetiţă transgender pe coperta lui National Geographic