Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Shinzo Abe, primul lider japonez la Pearl Harbor

pearl_harbor.jpg

Baza aerianà Wheeler Army Airfield atacatà de armata japonezà la Pearl Harbor, pe 7 decembrie 1941
Baza aerianà Wheeler Army Airfield atacatà de armata japonezà la Pearl Harbor, pe 7 decembrie 1941
Image source: 
Kyodo/via REUTERS

Shinzo Abe, premierul Japoniei, efectuează o vizită istorică la Pearl Harbor, o premieră pentru un lider nipon. Abe se întâlneşte în această deplasare oficială cu preşedintele american Barack Obama, cele două state dorind să comemoreze astfel mai multe decenii de reconciliere.

75 de ani după atacul armatei imperiale japoneze contra bazei americane de la Pearl Harbor, Shinzo Abe vizitează în compania lui Barack Obama memorialul care onorează morţii marinei americane. O vizită ce survine la doar câteva luni după cea efectuată de preşedintele SUA la Hiroshima, oraşul japonez asupra căruia americanii au lansat prima lor bombă atomică. La Pearl Harbor, premierul Abe nu va prezenta scuzele ţării sale ci doar va "comemora victimele războiului". Un gest istoric ce va întări şi mai mult alianţa dintre Japonia şi Statele unite, ţară care de atunci şi-a tot extins influenţa şi prezenţa în zona Asia-Pacific.

Atacul-surpriză al japonezilor contra bazei de la Pearl Harbor din decembrie 1941 a grăbit intrarea americanilor în al doilea război mondial. Atacul s-a soldat cu circa 2.500 de morţi de partea americană şi vreo 60 în rândul niponilor. Atentatele din 11 septembrie 2001 au fost adesea comparate cu Pearl Harbor: un atac mişelesc, fără declaraţie de război prealabilă. Atacul de acum 75 de ani va pune de asemenea capăt izolaţionismului economic american, astăzi atât de mult lăudat de preşedintele-ales Donald Trump. Un lider care s-a evidenţat recent şi printr-o serie de puneri în gardă contra Japoniei.

Shinzo Abe, primul lider japonez la Pearl Harbor