Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Putinizarea lumii e în mers"-specialist francez în geopolitică

putin.jpg

Vladimir Putin la Kremlin, august 2016
Vladimir Putin la Kremlin, august 2016
Image source: 
REUTERS/Vasily Maximov

Într-un lung interviu acordat revistei L'Obs, François Heisbourg, specialist în geopolitică, afirmă că recucerirea oraşului sirian de către trupele de la Damasc ajutate de cele ruseşti şi intervenţia Kremlinului în recentele alegeri americane, arată că Rusia își poate impune de acum încolo regulile pe scena internaţională.

Căderea oraşului Alep în mâinile regimului al-Assad, implicarea Kremlinului în scrutinul prezidenţial american şi succesul unor lideri populişti pro-ruşi în Europa demonstrează că o formă de "putinizare" a lumii este în mers. "Putinizarea" este afirmaţia elocventă că în lumea de azi, războiului poate fi continuarea politicii prin alte mijloace. Când este luat foarte în serios, războiul se dovedeşte a fi un instrument eficace care permite atingerea unor obiective politice proporţionale cu mijloacele militare puse în practică. Iată ce spune marele specialist francez în geopolitică François Heisbourg parafrazându-l pe marele teoretician von Clausewitz.

Spre deosebire de predecesorii săi sovietici care erau adepţii forţei brute maxime în orice circumstanţă, actualul lider de la Kremlin utilizează instrumentul militar cu moderaţie. Astfel, în Siria ar fi putut să desfăşoare 50.000 de soldaţi dar a trimis "doar" 5.000. Și totuşi, Alep a fost în mare parte ras de pe faţa pământului de aviaţia rusă pentru că Putin dorea recucerirea oraşului înainte ca noua administraţie americană să se instaleze la Casa albă. Putin doar şi-a adaptat dispozitivul militar la obiectivul urmărit.

Agilitatea a permis Rusiei să revină în centrul jocului mondial

În ultimul deceniu, liderul de la Kremlin a ştiut să transforme statul rus într-un stat agil din punct de vedere strategic, capabil să ia decizii puternice şi să le execute foarte rapid. Războiul din Georgia din 2008 nu a fost decât o încălzire, nu foarte convingătoare pentru că armata rusă a înregistrat numeroase rateuri. Anexarea Crimeei 6 ani mai târziu a fost însă remarcabilă. Câteva ore după răsturnarea aliatului său ucrainean Viktor Ianukovici, Putin a reuşit să desfăşoare pe ascuns mii de oameni care au pregătit anexarea peninsulei cu o viteză record. O agilitate care a permis Rusiei să revină în centrul jocului mondial.

Heisbourg afirmă că această renaştere a Rusiei se datorează şi faptului că Putin a erijat imprevizibilitatea într-un activ strategic. Noţiunea a fost dealtfel regăsită în documente militare ruseşti. Este acolo scris negru pe alb că trebuie făcut totul pentru ca adversarul să ignore unde va face Rusia următorul său efort. Pe termen scurt, tactica este foarte eficientă. Pe termen lung însă acest lucru va izola însă ţara, pentru că nimeni nu va mai avea încredere în Rusia.

Contează doar suveranitatea absolută a statului

"Putinizarea" lumii este şi o concepţie specială despre relaţiile internaţionale, o concepţie lipsită de orice morală. Ce contează este doar suveranitatea absolută a statului, o concepţie din anii 1930 formalizată de juristul german Carl Schmitt, cel care a pus fundamentele juridice ale naţional-socialismului. În opinia acestuia, dreptul trebuie să cedeze locul statului. Internaţionalismul este un alt concept respins azi de Rusia, lucru care explică şi de ce s-a retras din Curtea penală internaţională, aşa cum au făcut-o şi alte state autoritare, în special din Africa.

În fine, "putinismul" este un sistem special de valori, un soi de conservatorism cu tendinţă reacţionară. În "putinie", sexualitatea este "simplă" - un bărbat, o femeie - religia este cea creştină şi este strâns legată de stat iar dragostea de patrie ia adesea forma unui naţionalism. Această concepţie a sedus şi o parte din populaţiile occidentale şi permite Rusiei să se alieze cu state foarte conservatoare şi homofobe pentru a constitui, la nevoie, majorităţi de blocaj la Naţiunile Unite. "Neo-autoritarismul" lui Putin a fost luat drept model în Ungaria lui Orban, în Polonia şi în Turcia. Această nouă formă de guvernare nu are prea mult de dat socoteală, parlamentul devine un soi de cameră de înregistrare iar puterea se învârte în jurul unui singur om sau grup de fideli, conchide François Heisbourg în interviul său din L'Obs.

 
"Putinizarea lumii e în mers"-specialist francez în geopolitică